Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
27.08.2020  

V nekaterih mestih v Franciji obvezno nošenje mask tudi na prostem

S ciljem zajezitve širjenja koronvavirusa je v nekaterih francoskih mestih nošenje mask obvezno tudi na prostem, in sicer na širšem območju Pariza in v južnih francoskih regijah. Aktualne informacije za posamezno mesto so dostopne na spletnih straneh mesta oziroma občine.

V Parizu in okoliških občinah (Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis in Val-de-Marne) je tako od 28. avgusta 2020 od 8. ure zjutraj naprej na celotnem območju (doslej le na najbolj obljudenih ulicah) obvezno nošenje maske tudi na prostem, in sicer za vse pešce in voznike "odprtih vozil" (električni skiroji, itd) ne glede na to ali imajo motorni pogon ali ne. Izjema so otroci do 11. leta starosti, invalidi (potrebno je zdravniško potrdilo), tekači, kolesarji in vozniki v svojih zasebnih avtomobilih, kombijih ter poklicni vozniki težkih tovornih vozil.

Nespoštovanje ukrepa se lahko kaznuje z globo 135 evrov.

Obvezno nošenje mask na prostem so uvedli tudi v Marseillu, kjer so med 23. in 6. uro zaprte tudi vse restavracije, bari in trgovine, v Nici, Toulousu, Montpellieru, Le Mansu, Mt. Saint Michelu, v departmaju Mayenne; v nekaterih mestih je nošenje mask na prostem obvezno le na določenih predelih (Lyon, Saint-Etienne, Bordeaux, Orléans, Lille, Nantes, Chamonix, Ajaccio in Bonifacio na Korziki, …)

Nošenje maske je sicer že ves čas obvezno za vse osebe, starejše od 11 let, v javnem transportu (metro, vlak, avtobus, taksi, letalo, souporaba avtomobila) in vseh zaprtih javnih prostorih.