Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
02.11.2018  

Vabilo na dogodek VTIS Francija: slovensko znanje v svetu

Društvo v tujini izobraženih Slovencev Francija v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Parizu vabi na dogodek “VTIS Francija: slovensko znanje v svetu”, ki bo letos potekal v soboto, 10. novembra 2018, od 15.30 do 18. ure v rezidenci veleposlanika Republike Slovenije v Parizu, na naslovu 45 boulevard de Beausejour, 75016 Pariz. Dogodek bo s svojo prisotnostjo počastil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki se bo na povabilo predsednika Francoske republike Emmanuela Macrona ob priložnosti 100. obletnice konca prve svetovne vojne udeležil prvega Pariškega foruma o miru.

Od asimilacije Slovencev v Franciji do “bega možganov” in iskanja rešitev za krepitev “kroženja znanja”, od pomena Evrope za našo bodočnost, do priložnosti, ki jih ponuja evropsko povezovanje – o tem in še čem se bomo pogovarjali na sedaj že tradicionalnem dogodku »VTIS Francija: slovensko znanje v svetu«, ki je del globalne serije dogodkov Društva VTIS, s katerim spodbujamo povezovanje, medsebojno sodelovanje ter delitev izkušenj Slovencev, ki so si v Franciji zgradili uspešne kariere.

Gostje letošnje okrogle mize bodo spodaj predstavljeni Slovenci, ki so s svojim trdnim delom zgradili uspešno karierno pot v Franciji, dogodek pa bo obogaten s pisnim prispevkom dddr. Bavčarja, državljana Evrope 2016.

Mateja Bizjak Petit– Mathea se je z enajstimi leti vpisala v literarno delavnico Lojzeta Kovačiča, ki jo je zaradi mladosti preusmeril k lutkovni dejavnosti. Tam je pod njegovim mentorstvom ostala mnoga leta. Medtem je zaključila srednjo pedagoško šolo in se vpisala na študij dramaturgije (AGRFT). Postala je članica lutkovnega gledališča FRU-FRU, sodelovala z Lutkovnim gledališčem Ljubljana, igrala, režirala in vodila lutkovne delavnice. Kot dramaturginjo jo je večkrat povabil k sodelovanju režiser Martin Kušej. Od leta 1993 živi in deluje v Franciji. Izpopolnjevala se je v Center for Puppetry Arts v Atlanti in v Parizu pri mojstru ročnih lutk Alainu Recoingu. Ustanovila je lutkovno gledališče MALO in v njem uprizorila med drugim pet svojih lutkovnih besedil. V francoskem mestecu Tinqueux blizu Reimsa je leta 2011 na Prešernov dan odprla Hišo slovenske poezije, ki jo tudi vodi. Piše lutkovne tekste ter pesmi za odrasle in otroke. Pesmi objavlja v Reviji 2000, Lirikon, Locutio. Leta 2005 je izšel njen pesniški prvenec Le ti, leta 2009 pa je izšla njena druga, tokrat dvojezična pesniška zbirka Alica s tisoč rokami / Alice aux mille bras s spremnima besedama Milana Vincetiča in Jeana Pascala Dubosta.

Anžej Dežan snuje digitalne vsebine za modno znamko Chanel. Najprej je bil pevec, ki je zmagal na Emi in Slovenijo zastopal na Pesmi Evrovizije 2006 v Atenah. Potem televizijski voditelj oddaje Jasno in glasno na Televiziji Slovenija, nato redaktor, novinar, urednik. Pisal je za Delove priloge, Goodlife in Modno. Po študiju modnega novinarstva na London College of Fashion v Londonu in projektu za vogue.co.uk je presedlal k znamkam in snoval vsebine za družbena omrežja Jigsaw Menswear in Burberry. Pred štirimi leti ga je v Francijo pripeljala pariška modna hiša Chloé. Je prejemnik nagrade The Sunday Times Style/Colin McDowell Investigative Journalism Award in eden od finalistov Deutsche Bank nagrade za kreativne poslovne rešitve.

Gorazd Režonja je po zaključenem študiju ekonomije v Ljubljani nadaljeval šolanje na magistrskem študiju mednarodnih odnosov na Diplomatic Academy of Vienna. Svojo karierno pot je najprej začel  v Organizaciji Združenih narodov za industrijski razvoj na Dunaju, najprej kot pripravnik, nato kot mladi raziskovalec in tehnični strokovnjak. Od septembra leta 2015 je zaposlen na OECD v Parizu, kjer deluje kot ‘Political Analyst’, kjer se ukvarja predvsem z analizo trga dela in socialnimi politikami.

Kulturni del programa bo obogaten z nastopom flavtistke Klare Kikec.

Za udeležbo na dogodku se je potrebno obvezno predhodno prijaviti najkasneje do vključno 6. novembra preko obrazca na https://docs.google.com/…/1FAIpQLSdnpVSVspMW8R8KF8…/viewform. Število mest je omejeno.

Društvo VTIS je bilo ustanovljeno 2013 z namenom povezovati in zastopati interese slovenskih državljanov, ki se v okviru visokošolskega študija izobražujejo ali so se v preteklosti izobraževali oziroma opravljajo ali so opravljali raziskovalno dejavnost na izobraževalno-raziskovalnih ustanovah v tujini. Društvo z več kot tisoč člani predstavlja in skuša približati študij ter raziskovalno dejavnost v tujini, spodbujati medsebojno sodelovanje slovenskih strokovnjakov, ki delujejo v tujini, in njihovo sodelovanje z izobraževalno-raziskovalnimi ustanovami in gospodarstvom v Sloveniji in tujini. Društvo poskuša sodelovati pri oblikovanju izobraževalnih in raziskovalnih programov v Sloveniji z uporabo izkušenj in najboljših praks iz tujine, prav tako pa si prizadeva sodelovati pri oblikovanju pogojev za prenos znanja v tujini izobraženih Slovencev.