Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
04.10.2017  

Umetnik Marko Pogačnik v Parizu

Slovenski kipar in UNESCO umetnik za mir Marko Pogačnik je imel prejšnji teden v Parizu vsebinsko bogat program. S svojo instalacijo sodeluje na razstavi Etre pierre, ki se je v četrtek 28. 9. odprla v pariškem Musee Zadkine. Skupinska razstava, kjer je Pogačnikova postavitev na častnem mestu med kipi Picassa, Rodina, Penoneja, itd. bo odprta do 11. februarja 2018. Na pariški likovni akademiji Beaux Arts je imel v petek predavanje z  naslovom Life is Art Art is Life. V soboto in nedeljo 30.9. in 1.10. pa je vodil delavnico na temo Začutiti bistvo kamna v Fontainebleauju in Parizu.

Na odprtju razstave Etre pierre v Musee Zadkine, je bil kipar na nek način častni gost. Njegova instalacija risb in kamnov ima poseben prostor na razstavi na temo razmerja, ki ga imajo umetniki s kamnom, za katerega sta kustosinji Noelle Chabert in Jessica Castex idejo dobili ravno v njegovem opusu. Na odprtje je prišla mdr direktorica Centra Georges Pompidou Christine Macel, sicer selektorica letošnjega Beneškega bienala, ki je Pogačnika uvrstila v tamkajšnjo mednarodno selekcijo.

V petek je predaval študentom Ecole nationale des Beaux-Arts na temo Life is Art Art is Life. V soboto in nedeljo 30.9. in 1.10. pa je vodil delavnico z naslovom Začutiti bistvo kamna v gozdu Fontainebleau in Parizu. Delavnice, ki se je ukvarjala s človekovim odnosom do mineralnega sveta v slikovitem skalnatem okolju prav tam, kjer so francoski slikarji v 19. stol izumili plein-air, se je udeležilo 25 navdušencev, ki so Pogačniku sledili kljub dežju in vetru.