Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
18.07.2017  

Ministra Vraničar Ermanova in Le Maire za spoštovanje, a tudi poenostavitev pravil iz pakta za stabilnost in rast

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman se je 17. 7. 2017 mudila na delovnem obisku v Parizu. Sestala se je z novim francoskim ministrom za gospodarstvo in finance Brunom Le Mairom, s katerim sta se strinjala, da je treba pravila iz pakta za stabilnost in rast spoštovati, a razmisliti tudi o njihovi poenostavitvi.

Ministrica se je srečala tudi z generalnim sekretarjem Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angelom Gurrio, ki je pozdravil napredek Slovenije v minulih letih.


Ministra Le Maire in Vraničar Erman sta se v pogovoru osredotočila na aktualne evropske teme. Strinjala sta se, da je treba pravila iz pakta za stabilnost in rast, ki določa zgornjo mejo za javnofinančni primanjkljaj in javni dolg, spoštovati. To je po njunem mnenju zelo pomembno za nadaljnji razvoj območja evra, predstavlja pa tudi temelj za razmišljanja o poenostavitvi pravil, za kar se zavzema Slovenija.
 
Na kratko sta pregledala stanje pogajanj v okviru postopka okrepljenega sodelovanja na področju davka na finančne transakcije, v katerem sodelujeta tudi Francija in Slovenija. Ministrica Vraničar Erman je spomnila, da Slovenija podpira razloge in cilje za uvedbo omenjenega davka ter se zavzema za široko davčno osnovo in nizko davčno stopnjo.
 
Ministrica je francoskega kolega spomnila tudi na izpostavljenost Slovenije do Grčije, ki je po deležu BDP najvišja med evrskimi državami. Izrazila je zadovoljstvo, da so finančni ministri območja evra junija potrdili zaveze iz maja lani, v skladu s katerimi bodo pri pripravi kakršnihkoli novih predlogov za reševanje vprašanja vzdržnosti grškega dolga upoštevali izredno visoko breme nekaterih članic.