Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
20.06.2017  

Predstavitev Slovenije na dogodku ''Planète du goût'' (Planet okusa) na Veleposlaništvu Finske v Parizu

Letos je že enajstič zapored potekal dogodek "Planète du goût" (Planet okusa), ki ga organizira Društvo kmetijskih svetovalcev tujih veleposlaništev v Parizu, v sodelovanju s francoskim Ministrstvom za kmetijstvo in prehrano, ki je pokrovitelj dogodka.

Dogodek je potekal 20. junija 2017 na Veleposlaništvu Finske. Na dogodku je bilo navzocih več kot 300 predstavnikov pariškega diplomatskega zbora, predstavniki kmetijskega sektorja, poslovnih krogov, trgovinskih predstavnikov, mednarodnih organizacij in novinarjev. Planeta okusa se je udeležilo 18 evropskih in neevropskih držav, med njimi tudi Slovenija, ki je na dogodku tokrat predstavila Primorsko regijo s Krasom.  

Projekt sodelovanja na dogodku je podprlo tudi slovensko Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je pomagalo z izborom avtohtonih jedi in sicer med drugim z izborom sirov Tolminc, Soški sir z dimljeno postrvjo, Sir s konopljinimi vršički, Kraški pršut in Kraški teran.

Letošnja vsebinska tema dogodka, ki je predstavljena v skupni publikaciji Planeta okusov, so bile inovacije na področju prehrane. Slovenija se je predstavila s sporočilom "Učimo se iz preteklosti, ustvarjamo prihodnost". Ob tem je bila izpostavljena kraljica inovativnosti v kuhinji Ana Roš, imenovana The World’s Best Female Chef 2017 ter tekmovalno izobraževalni projekt medgeneracijskega povezovanja Kuhnapato, ki ga je na  Planetu okusov predstavila avtorica projekta Anka Peljhan. Projekt je nastal z namenom motivirati osnovnošolce k raziskovanju pozabljenih avtohtonih  jedi prednikov in jih predstaviti na sodoben način.

Skupna značilnost obeh inovativnih pristopov k gastronomiji je poseganje po lokalnih sezonskih sestavinah in jih uporabiti v tradicionalnih jedeh na sodoben način. Dodatno pri otrocih projekt na privlačen način spodbuja k zdravem načinu prehranjevanja in jih postavi v vlogo ambasadorjev za lastno generacijo in vse nas.

 

Foto levo: Dobrote iz Krasa
Foto desno: Veleposlanik Slapničar s soprogo v pogovoru z generalnim direktorjem Mednarodne organizacije za trto in vino, Jean-Marie Aurand, ki je na Planetu okusov obiskal slovensko stojnico.

 

Foto levo: Slovenska stojnica z delegacijo.
Foto desno: Sir s konopljinimi vršički.