Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
30.10.2020  

S 30. oktobrom strogo omejeno gibanje v Franciji

S ciljem omejitve širjenja virusa Covid-19 je francoska vlada je s 30. oktobrom uvedla strogo omejitev gibanja po celotnem ozemlju celinske Francije in v čezmorski regiji Martinique. Ukrep bo v veljavi najmanj do 1. decembra 2020. 

Odhod od doma je tako dovoljen le v naslednjih primerih:

  • odhod na delo ali v šolo (zaprte so le fakultete, uveden je študij na daljavo),
  • nakup najnujnejših življenjskih potrebščin (odprte so samo trgovine s prehrano in tržnice),
  • odhod k zdravniku ali za nakup zdravil,
  • za nujne družinske potrebe, pomoč ranljivim osebam ali varstvo otrok (velja tudi za obisk v domu za starejše),
  • spremstvo invalidnih oseb,
  • kratek odhod od doma, vendar ne več kot 1 uro na dan in najdlje 1 km od doma, in sicer za individualno telesno dejavnost, sprehod, a le z osebami iz istega gospodinjstva, ter za sprehod domačih živali,
  • za pravosodne ali upravne zadeve,
  • sodelovanje v dejavnostih splošnega interesa na zahtevo upravnega organa.

Za vsak odhod od doma je potrebno izpolniti posebne obrazce oziroma izjavo (za odhod na delo ali odhod v šolo ali za zasebni izhod), ki so v različnih formatih dostopni na spletni strani francoskega notranjega ministrstva. Izjavo si prebivalci lahko napišejo tudi sami na list papirja.

V primeru prve kršitve ukrepa je predvidena kazen v višini 135 evrov, v primeru druge kršitve v 15 dneh 200 evrov in v primeru tretje kršitve v roku 30 dni 3750 evrov in možnostjo kazni zapora do 6 mesecev. 

Poleg trgovin s prehrano, ostajajo odprte tudi pošte, upravne oziroma javne službe, tržnice, trgovine na debelo in laboratoriji za odvzem krvi. Odprti za javnost ostajajo tudi parki, plaže in obrežja ter pokopališča (prehajanje med regijami ni dovoljeno). Verski objekti bodo odprti za pogrebne obrede, na katerih bo lahko prisotnih največ 30 ljudi, in za poroke, na katerih bo lahko prisotnih največ 6 oseb. Javni transport ostaja delujoč. Kjer je možno, je obvezno delo na daljavo.

Francoske meje z državami evropskega prostora ostajajo odprte.