Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
21.12.2018  

Opozorilo - protesti rumenih telovnikov v Franciji v soboto, 22. 12.

Protestniki "Rumeni telovniki" so za 22. 12. -  že šesto soboto zapored sklicali proteste po vsej Franciji, zato svetujemo izredno previdnost na francoskih cestah, mejnih prehodih in v večjih mestih, kjer so se protesti prejšnje sobote ponekod sprevrgli tudi v nasilje. Slovenskim državljanom svetujemo, da se protestov popolnoma izogibajo in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov. 

Vse, ki bodo ta vikend v Parizu, pa tudi opozarjamo, da lahko pride do sprememb (celo zaprtja) na nekaterih linijah javnega prevoza (metro, RER, bus). Situacijo lahko spremljate na https://www.ratp.fr/en/infos-trafic. Obveščamo tudi, da je v soboto, 22. 12., iz preventivnih razlogov za javnost zaprt grad Versailles.

Dodatno za (pre)voznike

Zaradi protestov prihaja do večurnih cestnih zastojev, predvsem na južnem delu Francije. Potek prometa lahko spremljate preko spletne strani http://www.bison-fute.gouv.fr/maintenant.html ("manifestation" pomeni protesti; "travaux d'entretien" pomeni delo na cesti in"bouchons" cestni zamaški). Uporabna pa je tudi aplikacija (za pametne telefone), ki jo lahko uporabljajo vozniki pri vožnji - WAZE.
Poleg tega na številnih francoskih bencinskih črpalkah primanjkuje goriva, informacije so dostopne na spletni strani http://mon-essence.fr/blog/2018/12/03/integration-de-notre-carte-penurie-votre-page-web/), ki jo sproti ažurirajo uporabniki. V iskalno pasico vnesete ime kraja, kjer ste oziroma kamor želite potovati in prikazale se bodo informacije glede bencinskih črpalk v okolici tega mesta. Nekatere črpalke so popolnoma brez goriva