Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
28.08.2020  

Od 28. avgusta lahko brez karantene v Slovenijo vstopijo tudi ožji družinski člani slovenskega državljana in tisti, ki potujejo zaradi nujnih poslovnih razlogov

Tudi ožji družinski člani slovenskega državljana brez karantene
Vlada je 28. avgusta 2020 odločila, da lahko brez karantene v Slovenijo vstopijo tudi ožji družinski člani državljana Republike Slovenije, ki potujejo skupaj z njim in prihajajo iz države članice EU ali države članice schengenskega območja, če lahko dokažejo, da ne prihajajo iz države z epidemiološko visokim tveganjem (države na rdečem seznamu). Ožji družinski člani so zakonec, zunajzakonski partner, partner iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze in razvezani zakonec in partner, ki mu je s sodno odločbo prisojena preživnina, zakonski in nezakonski otrok, posvojenec in otrok, ki je z odločbo pristojnega organa nameščen v družino z namenom posvojitve. Te osebe tako ne potrebujejo negativnega testa na prisotnost Covid-19 niti jim ni potrebna predhodna rezervacija hotelske namestitve, kot je to bilo zahtevano prej.

Izjema za gospodarsko dejavnost
Pri izjemah za gospodarsko dejavnost potrdilo A1 ni več obvezno dokazilo. Zadostujejo ustrezna dokazila, ki dokazujejo potrebo po prehodu državne meje zaradi opravljanja gospodarske dejavnosti. Kadar gre za osebo, ki je zaposlena pri tujem podjetju, ki izvaja storitev v Republiki Sloveniji, in pri tem biva v Republiki Sloveniji, mora ta oseba ob prehodu meje predložiti tudi naslov prebivališča v Republiki Sloveniji

Prehajanje meje zaradi nujnih poslovnih razlogov
Prehajanja meje zaradi neodložljivih osebnih opravkov je razširjeno tudi na prehajanje meje zaradi nujnih poslovnih razlogov. Test na Covid-19 ni potreben. V obeh primerih pa je potrebna vrnitev v času, ki je nujno potreben za izvedbo opravila, vendar ta ne sme biti daljši kot 48 ur. Potrebno je tudi ustrezno dokazilo.

Brez testa za vabljene tuje delegacije
Uveljavljanje izjeme za vstop brez karantene članom vabljenih tujih delegacij je omogočeno brez negativnega izvida testa na COVID-19.