Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
01.03.2019  

Opozorilo - protesti v Franciji v soboto, 2. marec 2019

Protestniki "rumeni telovniki" so za 2. marca 2019 - že šestnajsto soboto zapored - sklicali proteste po vsej Franciji. Preko družbenih omrežij so napovedali shode po nekaterih večjih mestih (Pariz, Lille, Lyon, Bordeaux, Nantes itd).

V Parizu so protestniki napovedali več protestov, ki se bodo odvijali na različnih lokacijah in organizirani s strani različnih skupin rumenih telovnikov.

Glavni zbor rumenih telovnikov naj bi potekal pod Slavolokom zmage ob 11h, od koder naj bi se začel pohod ob 12.30h (do 18h) po trasi Elizejske poljane, Place de l'Alma, Trocadero, Porte de la Muette, Javel, rue de la Convention, Alésia in se zaključil na Denfert-Rochereau.

Organizirano je tudi zborovanje na Marsovem polju pri Eifflovem stolpu ob 14h (v obliki piknika rumenih telovnikov) ter zborovanje pred uredništvom BFM TV ob 12h, zborovanje na trgu République ob 14h ter druga manj določena in manj potrjena zborovanja v 17. okrožju, Montreuil, Place de Fêtes

Rumeni telovniki v mestu Lille za to soboto napoveduje večje zborovanje, saj na shod vabijo podpornike iz sosednjih držav, Belgije, Nizozemske, Luxembourga, Nemčije.

Policija bo, tako kot ob preteklih koncih tedna, izvajala poostrene varnostne ukrepe in preverjanje identitete po celotnem mestu.

Slovenskim državljanom svetujemo, da se protestov popolnoma izogibajo ter spremljajo in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Vse, ki bodo ta vikend v Parizu, pa tudi opozarjamo, da lahko pride do sprememb (celo zaprtja) na nekaterih linijah javnega prevoza (metro, RER, bus). Situacijo lahko spremljate na www.ratp.fr/en/infos-trafic.

Potek prometa po Franciji lahko spremljate preko spletne strani www.bison-fute.gouv.fr/maintenant.html ("manifestation" pomeni protesti; "travaux d'entretien" pomeni delo na cesti in "bouchons" cestni zastoji). Uporabna pa je tudi aplikacija (za pametne telefone), ki jo lahko uporabljajo vozniki pri vožnji - WAZE.

Vir: www.paris.demosphere.net