Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
15.10.2018  

Prekmurski kulturniki v Franciji

Pariz, 15. oktober 2018 - Konec tedna sta bila Saint Etienne in Firminy v znaku Prekmurja. Junija 2018 sta namreč pod UNESCO zaščiteni Firminy in Murska Sobota sklenila dogovor o sodelovanju, in sicer na osnovi povezave med Le Corbusierom, ki je zgradil Firminy in njegovim učencem, znamenitim soboškim arhitektom Ferijem Novakom.

V četrtek 11. oktobra, se je v avditoriju kulturnega centra Le Corbusier v Friminyu z dijaki lokalnih gimnazij srečal prekmurski pisatelj in esejist Dušan Šarotar in jim preko svojih del Biljard v Dobraju in Panorama ter s pomočjo video-projekcije pripovedoval o nedavni zgodovini svojega rojstnega mesta -Murske Sobote.  Sledilo je svečano odprtje razstave priznanih prekmurskih umetnikov – slike akademskih slikarjev Jožeta Denka in Igorja Banfija, ter umetniške fotografije Dušana Šarotarja v galeriji Art Pluriel Rive Droite v St. Etiennu.

V petek 12. oktobra je v veliki dvorani Maison de la Culture Le Corbusier navdušil koncert dveh prekmurskih glasbenih skupin: zasedbe džeZZva in skupine Ethnotrip  Koncerta se je udeležil tudi veleposlanik Slvoenije v Franciji Andrej Slapničar.

Dušan Šarotar je bil od 12. do 14. oktobra uradno gost Knjižnega sejma v Saint Etiennu, na katerem je predstavljal svoj potopis Panorama, ki je bil v ffrancoščino preveden pod naslovom En Partance. Gre za široko zastavljen dogodek, letos že 33. po vrsti, ki se ga udeleži 320 avtorjev iz Francije in tujine. Uradnega odprtja sejma se je udeležil tudi veleposlanik Slapničar.