Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
15.10.2018  

Festival NSK v Grenoblu

Pariz, 15. oktober 2018 - Pod geslom kolektiva NSK (Neue Slowenische Kunst) "Umetnost je fanatizem, ki zavezuje k diplomaciji" se je v Grenoblu prejšnji konec tedna odvijal dobro obiskan dogodek NSK Rendez-Vous Grenoble. Samoiniciativno ga je organizirala tamkajšnja civilna družba, Cine-club Grenoble in galeriji Showcase in Unpass, ki jim provokativni pristop NSK do resničnosti navdihuje luciden razmislek o sodobni družbi.

Štiridnevni festival je odprl slovenski slikar Andrej Savski, član kolektiva IRWIN, ki je na prestižni grenobelski visoki šoli za umetnost in oblikovanje ESAD, iz katere izhajajo skoraj vsi sodobni umetniki srednje generacije v Franciji, predstavil umetniške dosežke umetniškega kolektiva Irwin.

V nadaljevanju je bila v Galerie Unpass odprta razstava Liberation Days s foto dokumentacijo "iz zakulisja" nastopa skupine Laibach v Severni Koreji francoskega oblikovalca Jean-Emmanuela "Valnoir" Simoulina. V kinoteki Ciné-Club Grenoble je na to temo potekala tudi projekcija dokumentarnega filma Liberation day. Koncert se je zgodil na predlog norveškega cineasta Mortena Traavika, so-avtorja dokumentarca.  Filmu, ki je bil deležen nagrade za Dokumentarec leta 2017 v Latviji, je sledil pogovor s so-režiserjem Ugisom Oltejem.

Festival NSK RDV se je končal v nedeljo z brunchom in pred-premiero dokumentarnega filma Sarajevo: State in Time dveh francoskih režiserjev o NSK Država Sarajevo (NSK State Sarajevo) l. 1995 med vojno v nekdanji Jugoslaviji.

Gre že za tretji tovrstni dogodek v Franciji, prvi je bil 2011 v Lyonu, drugi pa 2016 v Grenoblu. Organizatorji letošnjega festivala so zadovoljni z multikulturno in medgeneracijsko udeležbo na vseh dogodkih in obljubljajo nadaljevanje.