Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
22.06.2020  

Informacije za slovenska podjetja o francoskih ukrepih s področja gospodarstva, sprejetih zaradi pandemije Covid-19

Francoska vlada je hitro ukrepala ob krizi Covid-19 in sprejela splošne podporne ukrepe za gospodarstvo in podjetja. Dodatne k tem je sprejela še posebne pakete za specifična področja, ki jih je kriza najbolj prizadela: turizem, avtomobilsko industrijo, tehnološka podjetja in letalsko industrijo.

Strnjene in pregledne informacije o ukrepih vlade za pomoč gospodarstvu in podjetjem so objavljene na spletnih straneh Ministrstva za gospodarstvo in finance Francije.

Informacije Veleposlaništvo RS v Parizu tudi sproti objavlja na Izvoznem oknu.

Posebni paketi ukrepov za specifična področja:

- načrt podpore sektorju turizma (14.5.2020) v višini 18 mrd EUR

- načrt podpore avtomobilski industriji (26.5.2020) v višini 8 mrd EUR

- načrt podpore tehnološkim podjetjem (5.6.2020) v višini 1,2 mrd EUR

- načrt podpore letalski industriji (9.6.2020) v višini 15 mrd EUR

Kot izhaja iz predloga tretje spremembe proračunskega zakona 2020, ki ga je vlada sprejela 10. junija 2020, je v letu 2020 v Franciji predviden 11 % padec gospodarske rasti. Informacije o makroekonomskih kazalcih in napovedih v Franciji so objavljene na spletnih straneh Centralne banke Francije in Nacionalnega statističnega urada.

Glede vstopa v Francijo se informacije redno posodabljajo na spletnih straneh pod rubriko novice. Francija je s 15.6.2020 odpravila omejitve, povezane s pandemijo Covid-19, na svojih notranjih evropskih mejah >>. Ker se situacija lahko spremeni, predlagamo redno spremljanje spletnih strani Veleposlaništva RS v Parizu.

Informacije so dostopne tudi na Ministrstvu za notranje zadeve Francije.

Za tovorni promet trenutno ne obstajajo posebne omejitve, potrebno je spoštovati sanitarna pravila. Informacije so dostopne na spletnih straneh francoskega Ministrstva za ekološko tranzicijo in solidarnost.

Glede poslovnih obiskov je potreben dogovor s poslovnim partnerjem in upoštevanje sanitarnih pravil (fizična razdalja, nošenje mask, razkuževanje rok..). V javnih prevoznih sredstvih je obvezno nošenje mask. Pod pogojem ustreznih  epidemioloških razmer, bi v septembru 2020 lahko prišlo do dodatnega sproščanja ukrepov in sicer odprtja sejmov in razstavnih salonov.

Na spletnih straneh Ministrstva za delo Francije so objavljena priporočila za zaposlene in delodajalce po posameznih sektorjih in poklicih >> 

Ključne informacije glede Covid-19 v Franciji so sicer dostopne na posebni spletni strani francoske vlade. Tam je objavljena tudi informacija o zdravstveni situaciji v Franciji, ki se dnevno posodablja.