Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
17.03.2020  

Obvestilo za slovenske državljane glede možnosti vrnitve v Slovenijo - posodobljeno 2.6.2020

Slovenske državljane, ki bi se radi vrnili v Slovenijo, a jim je to zaradi trenutnih omejitev onemogočeno, pozivamo, naj se registrirajo na naslovu https://svvmzz.adapta.si/applicationturist.php

Ministrstvo za zunanje zadeve RS bo podatke uporabilo za neposredno obveščanje o morebitni repatriaciji.

Vrnitev iz Francije

Razmere glede vračanj preko letališč se zelo hitro spreminjajo. Večina slovenskih državljanov se je iz Francije v Slovenijo vrnila preko letališča v Zagrebu, vendar je bila 28. marca prekinjena direktna povezava Pariz-Zagreb. Let iz Pariza do Zagreba oziroma do Dunaja je tako zaenkrat možen preko Frankfurta. Vlada Republike Slovenije je sicer z 12. majem 2020 umaknila ukrep omejitve zračnega prevoza v Sloveniji, a je večina letalskih prevoznikov potniške lete na ljubljansko letališče odpovedala najmanj do konca maja. Air France je prvi direkten let na relaciji Pariz-Ljubljana napovedal za 24. junija 2020, sprva naj bi bil let na tej relaciji omogčen dvakrat tedensko (v soboto in sredo). Na letališču vsem, ki bi morali v naslednjih dneh potovati prek ljubljanskega letališča, svetujejo, da se za podrobnejše informacije obrnejo na letalskega prevoznika ali prodajno mesto, kjer so kupili letalske vozovnice.

Slovenskim državljanom, ki v prihodnjih tednih načrtujejo pot z letalom iz ali preko Francije v Slovenijo, poleg tega priporočamo, da svojo namero vsaj dva dni prej sporočijo našemu veleposlaništvu (sloembassy.paris(at)gov.si), da bomo po potrebi lahko izdali dodatno potrdilo o tranzitu. V prošnji je potrebno navesti osebne podatke (ime, priimek, datum rojstva, številko osebnega dokumenta), datume leta iz Francije in podatke o nadaljnjih povezanih letih oziroma načrt nadaljnje poti do Slovenije. 

Francoska letališča, ki so trenutno odprta, delujejo v zmanjšanem obsegu, zato je ob prestopanju potrebno redno spremljati morebitne spremembe sprva določenega terminala oziroma izhoda za vkrcanje. Za vsa dodatna vprašanja glede posameznih letov, se je potrebno obrniti na letalskega prevoznika oziroma organizatorja potovanja.

Z avtom se slovenski državljani iz Francije lahko vrnejo tako preko Nemčije in Avstrije kot preko Italije, saj gre za vračanje državljanov EU domov oziroma na kraj stalnega bivanja.
Hkrati svetujemo, da se za zadnje informacije glede ukrepov v državah, čez katere nameravate potovati do Slovenije, obrnete na slovenska veleposlaništva v teh državah.

Tranzit čez Francijo

Od 8. aprila 2020 morajo tudi osebe, ki so v tranzitu čez francosko ozemlje (slovenski državljani, ki se v Slovenijo vračajo čez Francijo po kopnem ali z letali), izpolniti in podpisati poseben obrazec o tranzitu, ki se razlikuje glede na to od kod potujete:

  • osebe, ki v Francijo vstopijo iz držav EU, Andore, Islandije, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina, Švice, Vatikana in Združenega kraljestva, morajo izpolniti poseben obrazec v francoščini ali angleščini, ki ga morajo imeti ob sebi (najbolje v papirnati obliki) ves čas tranzita oziroma že ob vkrcanju na letalo za Pariz.
  • osebe, ki v Francijo vstopijo iz tretjih držav, morajo izpolniti poseben obrazec v francoščini ali angleščini.

Ta ukrep velja za vse osebe, ki vstopijo v Francijo, poleg potnikov, ki se vračajo v Slovenijo, tudi za prevoznike blaga po kopenski ali morski poti, zdravstvene delavce, diplomate in zaposlene v mednarodnih organizacijah. 

Na mejah z Nemčijo, Italijo, Španijo in Švico je namreč na določenih vstopnih točkah uveden nadzor in kateremukoli tujemu državljanu se vstop v Francijo lahko zavrne. Tuji državljani, ki imajo v Franciji stalno ali začasno prebivališče, morajo poleg tega pri sebi imeti tudi dokumente in dokazila, s katerimi izkažejo svoj status v Franciji (osebni dokument, dovoljenje za prebivanje, potrdilo delodajalca). 

Če glede na vaš kraj bivanja, ne morete dokazati, da ste v tranzitu čez Francijo z razlogom, da se vračate domov, vam lahko francoski mejni organi vstop v Francijo zavrnejo, zato zaenkrat formalno ni možno na primer, da pridejo svojci z avtom iz Slovenije po vas v Francijo. Več o možnosti vstopa v Francijo >>

Ob prihodu na slovenske mejne prehode 

Vlada RS je s 15. majem 2020 preklicala epidemijo Covid-19, ki je bila razglašena 12. marca 2020. Hkrati je odpravila obvezno karanteno ob vstopu v Slovenijo za slovenske državljane in osebe, ki imajo v Sloveniji stalno ali začasno prebivališče. Če bi lahko bili okuženi, se morajo javiti svojim zdravnikom in počakati na nadaljnje ukrepe. Pri tem morajo ostati v karanteni.

Za državljane Republike Slovenije, ki nimajo urejenega bivanja v državi, velja enako, le da morajo ob vstopu v Slovenijo javiti naslov, kjer bi se lahko po potrebi izvajala karantena.

Več informacij glede prehajanja slovenske državne meje za državljane EU in državljane tretjih držav je dostopnih na spletni strani Policije

Vrnitev iz Maroka

Maroko je 15. marca 2020 prekinil ves mednarodni letalski potniški promet, a je na podlagi intervencij več evropskih držav dopustil še nekaj povezav s komercialnimi prevozniki do četrtka, 22. marca, da so se lahko državljani EU držav vrnili domov. Od 23. marca 2020 je zračni prostor, razen za redke repatriacijske lete, nad Marokom zaprt, prav tako pa so prekinjene tudi redne potniške trajektne povezave med Marokom in Španijo ter Gibraltarjem.

19. marca 2020 se je 16 slovenskih državljanov iz Maroka srečno vrnilo domov preko Budimpešte z izrednim repatriacijskim letom, ki ga je organizirala Madžarska.