Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
20.09.2019  

Opozorilo - protesti v Parizu v soboto, 21. septembra 2019 

Protestniki "rumeni telovniki" so za 21. septembra 2019 sklicali proteste z večjo koncentracijo v Parizu. Zaradi povečanega nasilja, ki je v preteklosti velikokrat spremljalo proteste rumenih telovnikov, je pariška prefektura na določenih krajih v Parizu shode prepovedala, in sicer na širšem območju Elizejskih poljan, Trocaderoju, v okolici državnih institucij, v okolici Eifflovega stolpa, katedrale Notre-Dame ter v parkih Bois de Vincennes in Bois de Boulogne.

Policija bo izvajala poostrene varnostne ukrepe in preverjanje identitete po celotnem mestu, še posebej v okolici državnih institucij. Na območju protestov lahko sankcionira delno in popolno zakrivanje obraza s ciljem prikrivanja identitete, če oceni, da obstaja tveganje za kršitev javnega reda in miru; varnostni organi pa lahko pregledajo tudi osebno prtljago in avtomobile.

Različne skupine "rumenih telovnikov" preko družbenih omrežij kljub prepovedi pozivajo k protestom na Elizejskih poljanah. Uradno napovedana pa sta dva shoda oziroma pohoda, in sicer od metro postaje Duroc preko Montparnasse do place Denfert Rochereau in od Jardin du Luxembourg do Bercy.

Slovenskim državljanom svetujemo, da se protestov popolnoma izogibajo, se pravočasno odpravijo na pot v primeru potovanja ter spremljajo in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Vse, ki bodo ta vikend v Parizu, pa tudi opozarjamo, da lahko pride do sprememb (celo zaprtja) na nekaterih linijah javnega prevoza (metro, RER, bus). Situacijo lahko spremljate na www.ratp.fr/en/infos-trafic.

Potek prometa po Franciji lahko spremljate preko spletne strani www.bison-fute.gouv.fr/maintenant.html  ("manifestation" pomeni protesti; "travaux d'entretien" pomeni delo na cesti in "bouchons" cestni zastoji). Uporabna pa je tudi aplikacija (za pametne telefone), ki jo lahko uporabljajo vozniki pri vožnji - WAZE.