Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
15.03.2019  

Opozorilo - protesti v Franciji v soboto, 16. marec 2019 

Protestniki "rumeni telovniki" so za 16. marca 2019 - že osemnajsto soboto zapored - sklicali proteste po vsej Franciji. Preko družbenih omrežij so napovedali shode po nekaterih večjih mestih.

V Parizu so protestniki napovedali več protestov, ki se bodo odvijali na različnih lokacijah in organizirani s strani različnih skupin rumenih telovnikov. Manifestacije se pričakujejo na več turističnih točkah, Elizejske Poljane, Trocadéro, Notre Dame, Opéra, trg Republike ipn., kot tudi na železniških postajah Montparnasse, Gare du Nord, Gare St Lazare.

Poleg omenjenih manifestacij so napovedani tudi pohodi z namenom opozarjanja na pomen boja proti podnebnim spremembam in socialno pravičnost, v okviru česar je v Franciji napovedanih 170 shodov.

Policija bo, tako kot ob preteklih koncih tedna, izvajala poostrene varnostne ukrepe in preverjanje identitete po celotnem mestu.

Slovenskim državljanom svetujemo, da se protestov popolnoma izogibajo ter spremljajo in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Vse, ki bodo ta vikend v Parizu, pa tudi opozarjamo, da lahko pride do sprememb (celo zaprtja) na nekaterih linijah javnega prevoza (metro, RER, bus). Situacijo lahko spremljate na www.ratp.fr/en/infos-trafic.
Potek prometa po Franciji lahko spremljate preko spletne strani www.bison-fute.gouv.fr/maintenant.html ("manifestation" pomeni protesti; "travaux d'entretien" pomeni delo na cesti in "bouchons" cestni zastoji). Uporabna pa je tudi aplikacija (za pametne telefone), ki jo lahko uporabljajo vozniki pri vožnji - WAZE.