Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
22.02.2019  

Opozorilo - protesti v Franciji v soboto, 23. februarja 2019

Protestniki "rumeni telovniki" so za 23. februarja 2019 - že petnajsto soboto zapored - sklicali proteste po vsej Franciji. Preko družbenih omrežij so napovedali shode po nekaterih večjih mestih (Pariz, Bordeaux, Lille, Toulouse, Strasbourg itd).

V Parizu so protestniki napovedali več protestov, ki se bodo odvijali na različnih lokacijah in organizirani s strani različnih skupin rumenih telovnikov. Največji pohod naj bi se začel naj bi se ob 11. uri pod Slavolokom zmage, od koder se bodi nato odpravili do Place de l'Alma, preko Pont des Invalides, Invalides, Sénat, Ile de la Cité, Châtelet, Élysée in Trocadéro. Organiziran naj bi bil še shod na trgu Republike "République" ob 14h in pohod študentov, za kar kraj še ni znan.

Policija bo, tako kot ob preteklih koncih tedna, izvajala poostrene varnostne ukrepe in preverjanje identitete po celotnem mestu.

Slovenskim državljanom svetujemo, da se protestov popolnoma izogibajo ter spremljajo in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Vse, ki bodo ta vikend v Parizu, pa tudi opozarjamo, da lahko pride do sprememb (celo zaprtja) na nekaterih linijah javnega prevoza (metro, RER, bus). Situacijo lahko spremljate na www.ratp.fr/en/infos-trafic.

Potek prometa po Franciji lahko spremljate preko spletne strani www.bison-fute.gouv.fr/maintenant.html ("manifestation" pomeni protesti; "travaux d'entretien" pomeni delo na cesti in "bouchons" cestni zastoji). Uporabna pa je tudi aplikacija (za pametne telefone), ki jo lahko uporabljajo vozniki pri vožnji - WAZE.