Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
01.02.2021  

Vstop in tranzit čez Francijo iz držav izven evropskega območja

Nazadnje posodobljeno aprila

Od 31. januarja 2021 v Franciji velja prepoved potovanj v in iz neevropskih držav, razen zaradi nujnih družinskih, zdravstvenih ali poklicnih razlogov ali zaradi tranzita čez Francijo, ki lahko traja največ 24 ur. Za potovanje v Francijo iz nujnih razlgov potniki potrebujejo:

  • posebno potrdilo (dostopno tudi v angleščini), na katerem označijo razlog potovanja, in ustrezna dokazila in
  • negativni test PCR na prisotnost Covid-19, ki ne sme biti starejši od 72 ur (pogoje velja za potnike starejše od 11 let, medtem ko morajo tranzitniki imeti dokazila, ki so potrebna za vstop v državo končne destinacije, npr. veljaven negativni test ipd), in
  • izjavo na čast v francoščini ali angleščini, da v zadnjih 48 urah niso imeli znakov okužbe in da sprejemajo možnost, da bodo ob vstopu v Francijo ponovno testirani. 
     

Ob vstopu v Francijo (ne velja za tranzitnike) se morajo potniki tudi samoizolirati za 7 dni v kraju, ki ga določijo francoske oblasti, in po izteku tega obdobja opraviti še dodatni PCR test na prisotnost Covid-19. Slednje ne velja za potnike v tranzitu, ki pa lahko traja do 24 ur.

Če v državi, iz katere potnik prihaja, PCR testa ni mogoče narediti, lahko oseba na diplomatskem ali konzularnem predstavništvu Francije zaprosi za dokument "Oprostitev predložitve PCR testa".
Za ta dokument lahko oseba zaprosi v primeru, da so razlogi za potovanje nujni, izdaja pa bo možna le v izjemnih primerih in pod naslednjimi pogoji:

  • oseba se mora strinjati, da bo ob prihodu na francosko ozemlje opravila hitri antigenski test,
  • da bo ostala v sedemdnevni izolaciji v nastanitveni ustanovi, ki jo določijo francoski organi in za katero bo morala predložiti potrdilo o rezervaciji,
  • da bo po izteku sedemdnevne izolacije naredila PCR test.

V državah, v katerih so na voljo hitri antigenski testi, je dokument "Oprostitev predložitve PCR testa" veljaven le, če potnik obenem predloži tudi negativni hitri antigenski test, ki je bil narejen manj kot 72 ur pred vkrcanjem.

Omejitve pa veljajo tudi za potovanje iz Francije v tretjo državo  - oseba lahko v tretjo državo iz Francije potuje le, če ima za to nujne razloge. Potnik mora imeti pri sebi izjavo in dokazila.

Več informacij (tudi v angleščini) je na voljo na spletni strani francoskega ministrstva za notranje zadeve, kjer boste našli tudi informacije za potnike, ki v Francijo prihajajo iz Združenega kraljestva in za potnike, ki prihajajo iz tretjih držav, ki niso na območju aktivnega kroženja: od 15. marca 2021 so to poleg ZK še Avstralija, Izrael, Južna Koreja, Japonska, Nova Zelandija in Singapur.

Opozarjamo, da Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije odsvetuje vsa nenujna potovanja.