Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
22.01.2021  

Ob vstopu v Francijo obvezen test na Covid-19 tudi za potnike iz evropskih držav - posodobljeno 31.1.2021

Francija je s 24. januarjem 2021 omejila vstop v državo tudi za potnike iz evropskih držav. Ti morajo odslej ob vstopu v Francijo poleg posebne izjave na čast predložiti tudi negativen PCR test na prisotnost Covid-19, ki je bil opravljen največ 72 ur pred vstopom v Francijo. Ta ukrep pa ne velja za cestne prevoznike in obmejne delavce. 

NOVO od 31. 1. 2021:

Z 31. januarjem 2021 velja, razen zgornjih dveh izjem, pogoj obveznega PCR testa za vse potnike, starejše od 11 let, ki vstopijo v Francijo (doslej je ta pogoj veljal le za potnike, ki v Francijo vstopijo z letalom ali ladjo ali trajektom). Pogoj testa ne velja zgolj za obmejne delavce, osebe, ki živijo na območju 30 km od francoske džravne meje in avtoprevoznike. Podrobnejše informacije glede slednjih so dostopne na spletni strani francoskega notranjega ministrstva (za angleško verzijo pod naslovno fotografijo kliknite na English version).

Za vse ostale osebe pa je ob vstopu v Francijo potrebno predložiti vse potrebne dokumente (negativne rezultate PCR testa na prisotnost Covid-19 in izjavo na čast, da v zadnjih 48 urah niso imeli znakov okužbe oziroma niso bili v stiku z okuženo osebo). Potniki, ki v Francijo potujejo za javnim prevozom, morajo te dokumente predložiti že pred vkrcanjem, sicer jim prevoznik lahko zavrne vkrcanje na letalo/ladjo/trajekt.

Francoske oblasti prav tako osebam, ki se vrnejo s potovanja iz držav evropskega območja, priporoča, da se po prihodu v Francijo za 7 dni samoizolirajo, ob izteku tega obdobja pa ponovijo PCR test na prisotnost Covid-19. 

Informacije o pogojih vstopa v Francijo so dosegljive tudi v angleščini na spletni strani francoskega ministrstva za notranje zadeve.

Ob tem opozarjamo, da države članice EU odsvetujemo vsa nenujna potovanja.