Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
05.06.2019  

Obisk veleposlanika Andreja Slapničarja v ITER

Pariz, 4. junij 2019 - Veleposlanik Andrej Slapničar je 4. maja obiskal mednarodno organizacijo ITER, kjer ga je sprejel generalni direktor Bernard Bigot. Na pogovorih so ga spremljali dr. Mark Pleško in Rok Šabjan iz Cosylab ter ekonomska svetovalka veleposlaništva Jana Bajec Povše.

Generalni direktor Bigot je predstavil dolgoročno pomembnost raziskovalnega ITER-ja za prihodnost energijskih potreb človeštva. ITER uspešno povezuje raziskovalno skupnost 34 držav v smer iskanja rešitev proizvodnje nove, čiste, varne in skoraj neomejene fuzijske energije. Članice ITER, ki so EU, Kitajska, Indija, Japonska, Koreja, Rusija in ZDA, predstavljajo kar polovico svetovne populacije in 85% svetovnega BDP. Glavni partner z 62% deležem je EU.

Pobuda izhaja že iz srečanja na vrhu v Ženevi med voditeljema Gorbačovom in Reaganom v letu 1985, ko sta podala politično podporo mednarodnem sodelovanju na tem projektu v korist človeštva. Ustanovitev ITER je tudi tesno povezan s Slovenijo. Gradnjo ITER-ja je 28.6.2015 namreč uradno najavil tedanji evropski komisar za znanost Janez Potočnik skupaj s tedanjim japonskim ministrom za znanost in tehnologijo Noriaki Nakayama. Sledil je podpis ITER sporazuma 21.11.2006 v Parizu.

Generalni direktor Bigot je v pogovoru izpostavil tudi sodelovanje Slovenije v projektu, v katerem sta glavna akterja Institut Jožef Stefan in Cosylab in tudi povabil slovenske inženirje, da se priključijo ekipi ITER-ja. Trenutno v skladu s terminskim planom poteka gradnja poskusnega fuzijskega reaktorja, ki bo predvidoma končan do leta 2025, ko bo potekalo prvo testiranje plazme. Prvi demo projekt je terminsko predviden v letu 2035.