Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
06.06.2019  

Srečanje skupine francosko-slovenskega prijateljstva Državnega zbora Republike Slovenije in Nacionalne skupščine Francoske republike

5. in 6. junija je potekalo srečanje skupine francosko-slovenskega prijateljstva Državnega zbora RS in Nacionalne skupščine Francoske republike. Slovensko delegacijo, ki jo je vodil predsedujoči skupini slovensko-francoskega prijateljstva Matjaž Nemec, je gostila poslanka Republikancev in predsedujoča skupini francosko-slovenskega prijateljstva Laurence Trastour Isnart.

Slovenski poslanci, Matjaž Nemec, dr. Franc Trček in Lidija Divjak Mirnik, so se srečali s podpredsednico Nacionalne skupščine, Carole Bureau-Bonnard, in s poslancem Dominiquom Potierjem na temo zakonodajnega nacionalnega in evropskega okvira o odgovornem obnašanju podjetij.

Osrednja tema pogovora s predsednico komisije za evropske zadeve, Sabine Thillaye, je bila evropska perspektiva za Zahodni Balkan in stabilnost regije ter reforma COSAC (Conférence des Organes Spécialisés dans les Affaires Communautaires et Européennes des Parlements de l'Union européenne), telesa sodelovanja med nacionalnih parlamentov evropskih držav. Poslanski skupini sta se strinjali, da Slovenija in Francija delita skupne evropske vrednote in da je potrebno okrepiti EU in njeno suverenost do strateških partnerjev.

Slovensko delegacijo je pozdravil predsednik Nacionalne skupščine, Richard Ferrand, predsednik francoske vlade Edouard Philippe in predsednik Senata Gérard Larcher ter predsednica francosko-slovenskega prijateljstva v Senatu, senatorka Colette Melot, ki je izredno aktivna na različnih področjih sodelovanja s Slovenijo, vključno s trajnostnim razvojem in okoljsko politiko ter je velika ljubiteljica čebel.