Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
04.06.2019  

Obisk veleposlanika Andreja Slapničarja v Marseillu

Pariz, 3. junij 2019  - Veleposlanik Andrej Slapničar je 3. maja obiskal metropolo Marseille, glavno mesto regije PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur).

Sprejel ga je župan, nekdanji minister francoske vlade in častni podpredsednik francoskega Senata Jean-Claude Gaudin, s katerim sta največ pozornosti v pogovoru namenila možnostim tesnejšega sodelovanja z regijo PACA, ki se uvršča na prvo mesto po številu konzulatov izven Pariza.

Program obiska je vključeval tudi srečanje z Renaud Muselier, predsednikom regije PACA. Na temo gospodarskih priložnosti v regiji je potekal pogovor z Roland Gomez, predsednikom regionalne gospodarske zbornice.

Veleposlanik Slapničar se je srečal tudi s predstavniki konzularnega zbora v Marseillu, ki so močno priporočali vzpostavitev častnega konzulata v regiji. V pogovorih je bilo izpostavljeno, da je regija PACA poleg turizma in ladijskega transporta z luko v Marseillu močna tudi v letalski in kemijski industriji kot tudi v raziskavah v medicini, kar odpira vrsto možnosti sodelovanja enako kot tudi v iskanju skupnih izzivov v okviru  EU medregijskih programov in šolski izmenjavi.

Obisk veleposlanika v Marseillu je potekal hkrati z otvoritvijo finala svetovnega prvenstva v jadranju. Marseille je bil leta 2017 tudi izbran kot gostitelj olimpijskih in paraolimpijskih dogodkov jadranja v "Paris 2024 games". Ob tej priložnosti se je veleposlanik Andrej Slapničar srečal s slovensko ekipo "Team Vodišek". Toni Vodišek je olimpijski mladinski podprvak v jadranju iz Buenos Airesa 2018 - disciplina kite.

 

1) Didier Parakian, namestnik župana za gospodarstvo, veleposlanik Slapničar, župan Marseilla Jean-Claude Gaudin, Jean Roatta, namestnik župana za mednarodne odnose in Euromediteran  

2) veleposlanik Slapničar in ekonomska svetovalka Jana Bajec Povše s "Team Vodišek"

  

3) veleposlanik Slapničar, župan Marseilla Jean-Claude Gaudin, Renaud Muselier, predsednik regije PACA

4) Didier Parakian, namestnik župana za gospodarstvo, veleposlanik Slapničar, Jean Roatta, namestnik župana za mednarodne odnose in Euromediteran