Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
22.01.2020  

Veleposlaništvo Slovenije tudi letos sodelovalo na nacionalnem ocenjevanju francoskega medu

22. januar 2020 - Ob prepoznavanju Slovenije kot pobudnice razglasitve 20. maja kot Svetovnega dneva čebel je bilo slovensko veleposlaništvo v Parizu kot častni gost že drugič povabljeno k sodelovanju na tekmovanju medu Francije Concours des Miels de France.

Ocenjevanje, ki je potekalo 21. januarja 2020, v prestižni palači Palais d'Iéna sta organizirali francoska nacionalna čebelarska zveza UNAF in francoska tehnično-ekonomska in znanstvena čebelarska komisija CNTESA. Na letošnjem nacionalnem ocenjevanju je tekmovalo 213 francoskih medov v 21 kategorijah. 19 medov je dobilo zlato medaljo, 25 srebrno, 7 bronasto in 13 posebno priznanje "Coup de coeur".

Pri izboru najboljšega medu je sodelovalo preko 180 strokovnih ocenjevalcev, med njimi tudi veliki francoski kuharski mojstri kot so Guy Legay (glavni šef v hotelu Ritz), Jean Pierre Cassagne (dolgoletni glavni šef v Closerie des Lilas), Philippe Salomon, profesor za slaščičarstvo prestižne pariške šole Ferrandi ter Michaël Bartocetti, glavni šef slaščičar pri Georges V. Žiriji je predsedoval slavni kuharski mojster Michel Bras. Kot častni članici žirije s strani slovenskega veleposlaništva v Parizu sta na ocenjevanju medu sodelovali konzulka Simona Vučak in Liza Japelj Carone.

Glavni namen ocenjevanja in izbora najboljših medov Francije je promovirati raznolikost in pestrost proizvodnje medu po francoskih regijah kot tudi njihovo kvaliteto. Francoska nacionalna čebelarska zveza UNAF je tudi sicer v Franciji eden glavnih akterjev pri izvajanju aktivnosti za zaščito čebel, med drugim je znana z organizacijo nacionalnih dnevov promocije čebelarstva "API days" vsako leto v juniju.

Vabilo slovenskemu veleposlaništvu (edinemu izmed vseh veleposlaništev v Franciji) za sodelovanje na ocenjevanju je tako predvsem izraz spoštovanja francoske čebelarske sfere do Slovenije kot države pobudnice razglasitve svetovnega dneva čebel in države, kjer ima čebelarstvo dolgoletno tradicijo. Na veleposlaništvu smo sicer v stalnem stiku s francoskimi čebelarji in si medsebojno pomagamo z različnimi idejami in pobudami za promocijo čebel.