Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
25.11.2019  

Uradno: prvi globalni center za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO bo dobil sedež v Ljubljani

Generalna konferenca UNESCO v Parizu je danes uradno potrdila, da bo sedež prvega Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem Unesca v Ljubljani. S tem se Slovenija postavlja na zemljevid najbolj globalno prepoznanih in naprednih držav na področju umetne inteligence.

Po predhodni pozitivni odločitvi na izvršilnem odboru UNESCO, aprila letos, so države članice UNESCO predlog Republike Slovenije na zasedanju generalne konference soglasno in z veliko podporo potrdile. Republika Slovenija bo Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO (IRCAI) ustanovila predvidoma v začetku leta 2020, ko bo podpisan sporazum o ustanovitvi med UNESCO in Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

IRCAI bo prvi globalni center za področje umetne inteligence pod okriljem UNESCO, hkrati bo tudi zgled za druge podobne centre, ki bodo nastajali po svetu. Medtem je vrsta držav in mednarodnih organizacij že izrazila zanimanje za aktivno sodelovanje z novim centrom.