Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
03.12.2019  

Od 4. decembra zvečer naprej časovno neomejena splošna stavka v Franciji

Pariz, 3. decembra 2019 - Od 4. decembra okrog 20. ure naprej je v Franciji napovedana časovno neomejena splošna stavka, kar vključuje ves javni promet (avtobusni, železniški, zračni, rečni, morski), poštne storitve, policija bo simbolično zaprla komisariate, stavkalo pa bo tudi bolnišnično osebje, učitelji, gasilci, tovornjakarji, itd.

Protestniki, ki naj bi se jim pridružili, tudi t. i. rumeni telovniki, so za 5. decembra napovedali množične shode po večjih mestih, še posebej v Parizu.

Pri načrtovanju morebitnega potovanja po Franciji je tako treba upoštevati, da bo od srede, 4. decembra 2019, od 20 ure naprej  javni promet močno ohromljen. Francoske železnice so napovedale, da bo v prometu le 10 odstotkov vlakov, v Parizu bo zaprtih 11 linij podzemne železnice (metro), odpovedanih bo 20 odstotkov notranjih letov, Air France pa je napovedal tudi 15 odstotkov odpovedanih srednje dolgih poletov, kamor spada tudi npr. polet v/iz Slovenije. Ob tem še opozarjamo, da so v takšnih razmerah taksi službe zelo obremenjene, zasebni prevozniki pa si lahko določijo bistveno višje cene. Računati je potrebno tudi na velike prometne zastoje na vpadnicah v večja mesta in v mestih samih.

Zaenkrat je nemogoče napovedati, koliko dni bo trajala splošna stavka.

Slovenskim državljanom svetujemo, da se množičnih shodov protestnikov in manifestacij izogibajo, se pravočasno odpravijo na pot v primeru potovanja in pred tem pri letalskih (ali drugih) ponudnikih prevoza preverijo zadnje informacije glede potovanja ter spremljajo in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Potek prometa po Franciji lahko spremljate preko spletne strani www.bison-fute.gouv.fr/maintenant.html  ("manifestation" pomeni protesti; "travaux d'entretien" pomeni delo na cesti in "bouchons" cestni zastoji). Uporabna pa je tudi aplikacija (za pametne telefone), ki jo lahko uporabljajo vozniki pri vožnji - WAZE.

Situacijo glede javnega prometa v Parizu lahko spremljate na www.ratp.fr/en/infos-trafic. Na spletni strani pariških letališč je objavljenih nekaj nasvetov, kako priti z mesta do letališča in obratno (okrepljena bo avtobusna linija Bus Direct): https://www.parisaeroport.fr/en/passengers/access/news/call-for-action-5-december-2019.