Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
03.06.2018  

Predstavitev Slovenije na Bio Planetu okusov - ''Bio Planète du goût 2018''

Letos je že dvanajstič zapored potekal dogodek Planet okusov, tokrat z naslovom "Bio Planète du goût 2018", ki ga organizira Društvo Amicale kmetijskih svetovalcev tujih veleposlaništev v Parizu, v sodelovanju s francoskim Ministrstvom za kmetijstvo in prehrano. Dogodek je potekal 30. maja 2018 na Veleposlaništvu Bolgarije. Sodelovale so Avstrija, Bolgarija, Češka, Estonija, Finska, Irska, Kanada, Litva, Madžarska, Malta, Nemčija, Nizozemska, Panama, Slovenija, Španija, Švica, Velika Britanija in ZDA.

Letošnja vsebinska tema dogodka je bila BIO. Slovenija se je predstavila s sporočilom "Zelena, aktivna, zdrava". Tematiko BIO je vezala na pomen čebel in ob tem promovirala slovenski pobudi uspešne razglasitve Svetovnega dneva čebel 20. maja 2018 in Evropskega medenega zajtrka.

Projekt sodelovanja na dogodku je podprlo tudi slovensko Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z Združenjem ekoloških kmetov Gorenjske. Izbor jedi je vključeval bio ovčji Bovški sir in kravji sir iz visokogorskih kmetijah, lokalne suhomesnate izdelke, pirin in polnozrnati kruh domače peke, med in medenjake, ajdovo, orehovo in pehtranovo potico ter domači jabolčni sok, čaj iz gorskih zelišč in medeni eliksir zdravja.