Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
30.03.2010  

Otvoritev razstave o Ilirskih provincah v pariških Invalidih

Pariz, 22. marec 2010 - Razstava Narodnega muzeja Slovenije (NMS) z naslovom "Pod Napoleonovim orlom - 200 let ustanovitve Ilirskih provinc" je bila svečano odprta v francoskem Vojaškem muzeju v pariški palači Invalides. Na istem mestu je poleti 2008 velik uspeh doživela že razstava Kobariškega muzeja o Soški fronti s 24 tisoč gosti.

Razstava "Pod Napoleonovim orlom", ki jo je vsebinsko pripravil kustos NMS Jože Podpečnik s strokovno podporo dr. Janeza Šumrade, scenografiral pa Marjan Rafel Loboda, bo francoskemu in mednarodnemu občinstvu (ki v velikem številu roma na le nekaj metrov oddaljeno Napoleonovo grobnico) približala malo znano epizodo Napoleonovih vojn, ki je mesto Ljubljano prvič povzdignilo na raven prestolnice in z uvedbo slovenščine v osnovne in srednje šole pustilo dolgotrajne posledice za slovensko narodno zavest. Preko arhivskih dokumentov, slik, orožja, uporabnih predmetov in drugih muzejskih eksponatov, ki so jih dale na razpolago številne slovenske in francoske arhivske in muzejske inštitucije, so predstavljena tri obdobja francoske prisotnosti na tleh slovenskih pokrajin. Preko tega izvemo marsikaj zanimivega o vsakdanjem življenju in zgodovini Slovencev iz tistega časa ter o slovensko-francoskih odnosih v preteklosti, zaradi česar se dogodek vpisuje v promocijo Slovenije v tujini.

Razstava je na ogled do 20. maja, zaključila pa se bo s strokovnim kolokvijem v organizaciji Napoleonovega inštituta, Sorbonne, Musee de l'Armee, SAZU, ZRC SAZU in veleposlaništva RS v Franciji.

Brošura razstave>>>