Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
04.06.2019  

Obisk veleposlanika Andreja Slapničarja v Marseillu

Didier Parakian, namestnik župana za gospodarstvo, veleposlanik Slapničar, župan Marseilla Jean-Claude Gaudin, Jean Roatta, namestnik župana za mednarodne odnose in Euromediteran

Veleposlanik Slapničar, župan Marseilla Jean-Claude Gaudin, Renaud Muselier, predsednik regije PACA

Veleposlanik Slapničar in ekonomska svetovalka Jana Bajec Povše s "Team Vodišek"

Pariz, 3. junij 2019  - Veleposlanik Andrej Slapničar je 3. maja obiskal metropolo Marseille, glavno mesto regije PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur).

Sprejel ga je župan, nekdanji minister francoske vlade in častni podpredsednik francoskega Senata Jean-Claude Gaudin, s katerim sta največ pozornosti v pogovoru namenila možnostim tesnejšega sodelovanja Slovenije z regijo PACA, ki se uvršča na prvo mesto po številu konzulatov izven Pariza.

Program obiska je vključeval tudi srečanje z Renaudom Muselierjem, predsednikom regije PACA. Na temo gospodarskih priložnosti v regiji je potekal tudi pogovor z Rolandom Gomezom, predsednikom regionalne gospodarske zbornice. Veleposlanik Slapničar se je srečal tudi s predstavniki konzularnega zbora v Marseillu, ki so Sloveniji močno priporočili vzpostavitev konzulata s častnim konzulom v regiji.

V pogovorih je bilo izpostavljeno, da regija PACA odpira vrsto možnosti in priložnosti za sodelovanje, saj je v regiji poleg turizma in ladijskega transporta z luko v Marseillu prisotna tudi letalska in kemijska industrija, pomemben del dejavnosti pa so tudi raziskave v medicini. Regija tako ponuja številne priložnosti za sodelovanje in iskanje skupnih izzivov v okviru medregijskih programov EU ter za sodelovanje med univerzami.

Obisk veleposlanika v Marseillu je potekal hkrati z odprtjem finala svetovnega prvenstva v jadranju. Marseille je bil leta 2017 tudi izbran kot gostitelj olimpijskih in paraolimpijskih dogodkov jadranja v "Paris 2024 games". Ob tej priložnosti se je veleposlanik Andrej Slapničar srečal s slovensko ekipo "Team Vodišek". Toni Vodišek je olimpijski mladinski podprvak v jadranju iz Buenos Airesa 2018 - disciplina kite.

 

 

Didier Parakian, namestnik župana za gospodarstvo, 
veleposlanik Slapničar, Jean Roatta, namestnik župana za
mednarodne odnose in Euromediteran