Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
31.05.2019  

Opozorilo - protesti v Franciji v soboto, 1. junija 2019

Protestniki "rumeni telovniki" so za 1. junija 2019 - že 29. soboto zapored - sklicali proteste po Franciji, še posebej v večjih mestih (Pariz, Lyon, Bordeaux, Lille, Le Havre, Dijon Toulouse).

Različne skupine "rumenih telovnikov" so preko družbenih omrežij napovedale več protestov v Parizu na različnih lokacijah, in sicer pohod od trga Place Denfert Rochereau do Place de la Nation, pohod od postaje RER Avenue Foche preko Porte Maillot do Villiers, pohod od metro postaje Belleville mimo pokopališča Père Lachaise do metro postaje Alexandre Dumas.

Zaradi povečanega nasilja in poškodovanja premoženja v več preteklih sobotah, je policija na določenih krajih v Parizu in drugih mestih shode prepovedala. V Parizu so prepovedani na širšem območju Elizejskih poljan in ob Slavoloku zmage oziroma Place de l'Etoile, na območju okrog Predsedniške palače in Nacionalne skupščine ter na območju okrog Notre Dame. Policija bo izvajala poostrene varnostne ukrepe in preverjanje identitete po celotnem mestu.

Slovenskim državljanom svetujemo, da se protestov popolnoma izogibajo in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Vse, ki bodo ta vikend v Parizu, pa tudi opozarjamo, da lahko pride do sprememb (celo zaprtja) na nekaterih linijah javnega prevoza (metro, RER, bus). Situacijo lahko spremljate na www.ratp.fr/en/infos-trafic.

Rumeni telovniki so preko družbenih omrežij napovedali tudi shod v nedeljo, 2. junija, v podporo poškodovanim v protestih. Pohod protestnikov naj bi potekal od Place de la Bastille do Place de la Nation.

Potek prometa po Franciji lahko spremljate preko spletne strani www.bison-fute.gouv.fr/maintenant.html ("manifestation" pomeni protesti; "travaux d'entretien" pomeni delo na cesti in "bouchons" cestni zastoji). Uporabna pa je tudi aplikacija (za pametne telefone), ki jo lahko uporabljajo vozniki pri vožnji - WAZE.