Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
23.05.2019  

Predstavitev Slovenije na Planetu okusov 2019

Predstavnice slovenskega veleposlaništva v Parizu za slovensko gastronomsko mizo

Soproga veleposlanika Nataša Slapničar z azerbajdžanskim ministrom za kmetijstvo

Slovenska gastronomska miza

Vrhunske specialitete z Dolenjske

Pariz, 22. maj 2019 - Slovenija se je tudi letos predstavila na mednarodnem gastronomskem dogodku Planète du goût (Planet okusov), na katerem se države predstavljajo skozi gastronomijo. Dogodek je že trinajsto leto zapored organiziralo Društvo Amicale kmetijskih svetovalcev veleposlaništev v Parizu v sodelovanju s francoskim Ministrstvom za kmetijstvo in prehrano.

Slovenija se je tokrat uspešno predstavila z vrhunskimi specialitetami Dolenjske pokrajine in s sporočilom "Slovenija-dežela čebel in gastronomije". Ob tem je promovirala slovensko pobudo uspešne razglasitve Svetovnega dneva čebel 20. maja 2018 in izbor Slovenije za Evropsko gastronomsko regijo 2021.  

Projekt sodelovanja na dogodku je podprlo tudi slovensko Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z Zavodom za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline. Izbor jedi je vključeval divjačinske proizvode, čokoladne pralineje, polnjene z borovničevim likerjem, Kočevski gozdni med, hišni sirup iz žajblja, kopriv in smrekovih vršičkov, hišno marmelado iz frankinje s timijanom in jurkino marmelado.

Dogodek je potekal 22. maja 2019 na Veleposlaništvu Azerbajdžana, sodelovale pa so Avstrija, Azerbajdžan, Bolgarija, Estonija, Finska, Irska, Kanada, Litva, Malta, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Slovenija, Švica in ZDA.