Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
22.05.2019  

Konferenca UNESCO in Guerlain: Hvala Sloveniji za svetovni dan čebel

Predstavnice slovenskega veleposlaništva v Parizu s pomočnico generalne direktorice UNESCO in generalnega direktorja podjetja Guerlain

Nagovor pomočnice GD UNESCO in GD podjetja Guerlain

Slovenski letak s 5 nasveti in Guerlainovi paketki s semeni medonosnih rastlin

Oba dopoldanska panela je zaključila Sandrine Bélier, direktorica NVO Humanity and Biodiversity

Konference se je udeležilo okrog 200 udeležncev

Pariz, 22. maja 2019 - V prostorih Unesca je danes potekal celodnevni dogodek, namenjen čebelam, ki sta ga organizirala Unesco in francosko podjetje kozmetike in parfumov Guerlain, ki ima čebelo za svoj zaščitni znak. Pomočnica generalne direktorice UNESCO, pristojna za naravoslovne znanosti, Shamila Nair Bedouelle se je v uvodnem nagovoru posebej zahvalila Sloveniji za pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel, saj so čebele tihi vojščaki našega preživetja in pomembni člen ohranjanja biotske raznovrstnosti. Tudi generalni direktor podjetja Guerlain Laurent Boillot je poudaril, da brez čebel ni rož, brez rož in čebel pa ni Guerlaina, zato si na različnih področjih prizadevajo prispevati v dobrobit čebel.

Tako kot v Sloveniji z medenimi zajtrki v šolah in deljenjem semen medonosnih rastlin, je tudi Guerlain uvedel ozaveščanje šolskih otrok preko programa Bee school in pripravil paketke s semeni rastlin za čebele. Okroglo mizo, na kateri je sodelovalo 20 francoskih čebelarjev, raziskovalcev, naravovarstvenikov in politikov, je vodil okoljski novinar francoske javnega radia France Inter Frederic Denhez, ki se je Sloveniji posebej zahvalil za prisotnost na konferenci in poudaril, da so čebele zrcalo družbenega stanja.

Predstavnik francoske zveze čebelarjev UNAF Henri Clement, je povedal, da je čebelarstvo v zadnjem času pomembno pridobilo na pomenu, a kljub temu čebele še naprej umirajo, proizvodnja medu je upadla za več kot tretjino, razen pesticidov in bolezni čebele na čebele neugodno vplivajo tudi podnebne spremembe. Zaključil je sicer optimistično, da še ni vse izgubljeno, zgled pa je Slovenija, ki je uspešno zaščitila svoje čebele.

Tudi direktorica nevladne organizacije "Humanity and Biodiversity" Sandrine Belier je poudarila prispevek Slovencev k evropski čebelarski znanosti, začenši z Antonom Janšo, katerega rojstni dan, 20. maj, je bil na pobudo Slovenije razglašen za svetovni dan čebel. Posebej je pohvalila tudi izjemno okoljsko ozaveščenost in angažiranost nekdanjega slovenskega komisarja za okolje Janeza Potočnika.

Sogovorniki so se strinjali, da je treba čebelam in drugim opraševalcem nameniti še več podpore, več je treba vložiti v znanstveno raziskovanje, mesta je treba ozeleniti, ozavestiti javnost, kako lahko tudi sama pomaga in zagotoviti šole za čebelarje. Glede slednjega pa je možno vzpostaviti sodelovanje s Slovenijo, ki je že ustanovila čebelarsko akademijo.

Udeleženci konference, bilo jih je okrog 200, so poleg Guerlainovih paketkov s semeni medonosnih rastlin prejeli tudi letak Vlade Republike Slovenije, v katerem je na kratko predstavljena vloga čebel in drugih opraševalcev, pomen svetovnega dneva čebel in kot zanimivost pet nasvetov, kaj lahko vsak sam naredi za dobrobit čebel in drugih opraševalcev. Dogodka so se s strani Slovenije udeležile predstavnice slovenskega veleposlaništva v Parizu.