Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
10.05.2019  

Opozorilo - protesti v Franciji v soboto, 11. maja 2019

Protestniki "rumeni telovniki" so za 11. maja 2019 - že 26. soboto zapored - sklicali proteste po vsej Franciji, še posebej v večjih mestih (Pariz, Lyon, Nantes).

Različne skupine "rumenih telovnikov" so preko družbenih omrežij napovedale več protestov v Parizu na različnih lokacijah, in sicer na Place de la République, shod pred pariškim Arabskim inštitutom in pohod od Place Jussieu (latinska četrt) do Esplanade Pierre Vidal-Naquet. Nekatere skupine naj bi lokacije morebitnih dodatnih shodov sporočale sproti.

Zaradi povečanega nasilja in poškodovanja premoženja v preteklih sobotah, je policija na določenih krajih v Parizu in drugih mestih shode prepovedala. V Parizu so prepovedani na širšem območju Elizejskih poljan in ob Slavoloku zmage oziroma Place de l'Etoile, na območju okrog Predsedniške palače in Nacionalne skupščine ter na območju okrog Notre Dame.

Policija bo izvajala poostrene varnostne ukrepe in preverjanje identitete po celotnem mestu. Slovenskim državljanom svetujemo, da se protestov popolnoma izogibajo in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Vse, ki bodo ta vikend v Parizu, pa tudi opozarjamo, da lahko pride do sprememb (celo zaprtja) na nekaterih linijah javnega prevoza (metro, RER, bus). Situacijo lahko spremljate na www.ratp.fr/en/infos-trafic.

Potek prometa po Franciji lahko spremljate preko spletne strani www.bison-fute.gouv.fr/maintenant.html ("manifestation" pomeni protesti; "travaux d'entretien" pomeni delo na cesti in "bouchons" cestni zastoji). Uporabna pa je tudi aplikacija (za pametne telefone), ki jo lahko uporabljajo vozniki pri vožnji - WAZE.