Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
03.05.2019  

Opozorilo - protesti v Franciji v soboto, 4. maja 2019

Protestniki "rumeni telovniki" so za 4. maja 2019 - že 25. soboto zapored - sklicali proteste po vsej Franciji.

Rumeni telovniki pozivajo k organizaciji piknikov na krožiščih po celi Franciji, s čimer naj bi obeležili drugo obletnico Macronove izvolitve (7.5.2017). Zaradi "zasedbe" določenih krožišč, bi lahko prišlo do zastojev.

Različne skupine "rumenih telovnikov" so preko družbenih omrežij napovedale več protestov v Parizu na različnih lokacijah (tudi na prepovedanih), in sicer pohod po 10. in 11. okrožju Pariza mimo več bolnišnic, s pričetkom pohoda ob 13h na Boulevard Magenta do trga Nation.

Drug pohod rumenih telovnikov je usmerjen v nasprotovanje privatizaciji letališč, avtocest, železnic, jezov ipd., pohod naj bi bil organiziran od 10h dalje z začetkom na železniški postali Gare du Nord, kjer naj bi se protestniki vkrcali na vlad RER proti letališču Charles de Gaulle, Terminal 2.

Zaradi povečanega nasilja in poškodovanja premoženja v preteklih sobotah, je policija na določenih krajih v Parizu in drugih mestih shode prepovedala. V Parizu so prepovedani na širšem območju Elizejskih poljan in ob Slavoloku zmage oziroma Place de l'Etoile, na območju okrog Predsedniške palače in Nacionalne skupščine ter na območju okrog Notre Dame.

Policija bo izvajala poostrene varnostne ukrepe in preverjanje identitete po celotnem mestu. Slovenskim državljanom svetujemo, da se protestov popolnoma izogibajo, se pravočasno odpravijo na pot v primeru potovanja ter spremljajo in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Vse, ki bodo ta vikend v Parizu, pa tudi opozarjamo, da lahko pride do sprememb (celo zaprtja) na nekaterih linijah javnega prevoza (metro, RER, bus). Situacijo lahko spremljate na www.ratp.fr/en/infos-trafic.

Potek prometa po Franciji lahko spremljate preko spletne strani www.bison-fute.gouv.fr/maintenant.html ("manifestation" pomeni protesti; "travaux d'entretien" pomeni delo na cesti in "bouchons" cestni zastoji). Uporabna pa je tudi aplikacija (za pametne telefone), ki jo lahko uporabljajo vozniki pri vožnji - WAZE.