Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
30.04.2019  

Opozorilo - protesti v Franciji v sredo, 1. maja 2019

Ob letošnjem tradicionalnem shodu ob prazniku dela, 1. maja, je v Parizu napovedanih več shodov, v katerih naj bi se združili sindikati in rumeni telovniki. Glavni pohod protestnikov naj bi se pričel ob 14.30, in sicer od Montparnasse do Place de l'Italie.

Zaradi nasilja in poškodovanja javnega in zasebnega premoženja v prejšnjih shodih rumenih telovnikov in zaradi lanske izkušnje nasilnega prvomajskega sprevoda, je policija napovedala dodatne varnostne ukrepe in preverjanje identitete po celotnem mestu. Pariška prefektura je tudi vsem restavracijam in barom na trasi napovedanega pohoda protestnikov naložila, da morajo 1. maja ostati zaprti in izpred lokalov umakniti vse predmete, ki bi lahko bili uporabljeni za uničevanje zasebne in javne lastnine. Prepovedano je tudi parkiranje na omenjeni trasi med 6. in 20. uro.

Na širšem območju Elizejskih poljan in ob Slavoloku zmage oziroma Place de l'Etoile, na območju okrog Predsedniške palače in Nacionalne skupščine ter na območju okrog Notre Dame je policija proteste popolnoma prepovedala.

Protesti so napovedani tudi v Toulousu, Montpellieru, Rennesu in Nancyju.

Slovenskim državljanom svetujemo, da se protestov popolnoma izogibajo ter spremljajo in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Vse, ki bodo 1. maja 2019 v Parizu, tudi opozarjamo, da bo prišlo do sprememb (celo zaprtja) na nekaterih linijah javnega prevoza (metro, RER, bus). Situacijo lahko spremljate na www.ratp.fr/en/infos-trafic.

Že znane zaprte postaje pariškega metroja 1. maja 2019 so:

  • od 7h dalje: Argentine, George V, Tuileries, Charles de Gaulle - Etoile, Concorde, Franklin D.Roosevelt, Champs Elysées Clemenceau, Victor Hugo, Ternes, Opéra, Kléber, Boissière, Pyramides, La Tour Maubourg, Ecole Militaire, Madeleine, Invalides, Miromesnil, Assemblée Nationale.
  • od 12h dalje: Vavin, Raspail, Denfert Rochereau, Saint-Jacques, Glacière, Corvisart, Notre-Dame des Champs, Port Royal.

Potek prometa po Franciji lahko spremljate preko spletne strani www.bison-fute.gouv.fr/maintenant.html ("manifestation" pomeni protesti; "travaux d'entretien" pomeni delo na cesti in "bouchons" cestni zastoji). Uporabna pa je tudi aplikacija (za pametne telefone), ki jo lahko uporabljajo vozniki pri vožnji - WAZE.