Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
26.04.2019  

Opozorilo - protesti v Franciji v soboto, 27. aprila 2019

Protestniki "rumeni telovniki" so za 27. aprila 2019 - že 24. soboto zapored - sklicali proteste po vsej Franciji, zlasti pa v večjih mestih (Pariz, Strasbourg, Lyon, Bordeaux, Lille, Toulouse in Rennes).

Zaradi povečanega nasilja in poškodovanja premoženja v preteklih sobotah, je policija na določenih krajih v Parizu in drugih mestih shode prepovedala. V Parizu so prepovedani na širšem območju Elizejskih poljan in ob Slavoloku zmage oziroma Place de l'Etoile, na območju okrog Predsedniške palače in Nacionalne skupščine ter na območju okrog Notre Dame. Policija bo izvajala poostrene varnostne ukrepe in preverjanje identitete po celotnem mestu.

Različne skupine "rumenih telovnikov" so preko družbenih omrežij napovedale več protestov v Parizu na različnih lokacijah (tudi na prepovedanih), in sicer pohod protestnikov od postaje Montparnasse do Place d'Italie, pohod od Maison de la Radio France po desnem bregu Sene do mesta Boulogne Bilancourt in nato po levem bregu Sene do mostu Pont Mirabeau, shodi so sklicani tudi na trgu République.

Rumeni telovniki so pozivali tudi k mednarodnemu protestu v Strasbourgu, kjer so sicer protesti prepovedani v centru mesta, okoli železniške postaje in v bližini evropskih institucij.

Slovenskim državljanom svetujemo, da se protestov popolnoma izogibajo ter spremljajo in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Vse, ki bodo ta vikend v Parizu, pa tudi opozarjamo, da lahko pride do sprememb (celo zaprtja) na nekaterih linijah javnega prevoza (metro, RER, bus). Situacijo lahko spremljate na www.ratp.fr/en/infos-trafic.

Potek prometa po Franciji lahko spremljate preko spletne strani www.bison-fute.gouv.fr/maintenant.html ("manifestation" pomeni protesti; "travaux d'entretien" pomeni delo na cesti in "bouchons" cestni zastoji). Uporabna pa je tudi aplikacija (za pametne telefone), ki jo lahko uporabljajo vozniki pri vožnji - WAZE.