Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
19.04.2019  

Opozorilo - protesti v Franciji v soboto, 20. aprila 2019 

Protestniki "rumeni telovniki" so za 20. aprila 2019 - že 23. soboto zapored - sklicali proteste po vsej Franciji, z večjo koncentracijo v Parizu.

Zaradi povečanega nasilja in poškodovanja premoženja v preteklih sobotah, je policija na določenih krajih v Parizu in drugih mestih shode prepovedala. V Parizu so prepovedani na širšem območju Elizejskih poljan in ob Slavoloku zmage oziroma Place de l'Etoile, na območju okrog Predsedniške palače in Nacionalne skupščine ter na območju okrog Notre Dame. Policija bo izvajala poostrene varnostne ukrepe  in preverjanje identitete po celotnem mestu. 

Na podlagi nove zakonodaje lahko policija na območju protestov sankcionira delno in popolno zakrivanje obraza z namenom prikrivanja identitete, če oceni, da obstaja tveganje za kršitev javnega reda in miru (kazen: eno leto zapora in 13.000 evrov globe); varnostni organi pa lahko pregledajo tudi osebno prtljago in avtomobile.

Različne skupine "rumenih telovnikov" so preko družbenih omrežij napovedale več protestov v Parizu na različnih lokacijah (tudi na prepovedanih), a uradno prijavljen in odobren je shod in pohod protestnikov od Place du Bataillon du Pacifique preko trga Bastille do trga République in shod oziroma pohod protestnikov od bazilike Saint-Denis (Seine Saint Denis) preko trga Bastille do trga République. Na slednjem so protesti predvideni do 22. ure.

Slovenskim državljanom svetujemo, da se protestov popolnoma izogibajo ter spremljajo in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Vse, ki bodo ta vikend v Parizu, pa tudi opozarjamo, da lahko pride do sprememb (celo zaprtja) na nekaterih linijah javnega prevoza (metro, RER, bus). Situacijo lahko spremljate na www.ratp.fr/en/infos-trafic.

Potek prometa po Franciji lahko spremljate preko spletne strani www.bison-fute.gouv.fr/maintenant.html ("manifestation" pomeni protesti; "travaux d'entretien" pomeni delo na cesti in "bouchons" cestni zastoji). Uporabna pa je tudi aplikacija (za pametne telefone), ki jo lahko uporabljajo vozniki pri vožnji - WAZE.