Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
12.04.2019  

Opozorilo - protesti v Franciji v soboto, 13. aprila 2019 

Napovedani shodi in pohodi "Rumenih telovnikov".

Trasa teka "Paris Breakfast Run". Protesti "rumenih telovnikov" na tem območju niso predvideni.

Protestniki "rumeni telovniki" so za 13. aprila 2019 - že 22. soboto zapored - sklicali proteste po vsej Franciji. Preko družbenih omrežij so napovedali shode po nekaterih večjih mestih (Pariz, Toulouse, Lyon, Lille, Strasbourg). Zaradi povečanega nasilja v preteklih sobotah, je policija na določenih krajih v Parizu in drugih mestih shode prepovedala.

V Parizu so prepovedani na širšem območju Elizejskih poljan in ob Slavoloku zmage oziroma Place de l'Etoile, na območju okrog Predsedniške palače in Nacionalne skupščine. Policija bo izvajala poostrene varnostne ukrepe, še posebej v okolici državnih institucij, in preverjanje identitete po celotnem mestu.

Na podlagi nove zakonodaje lahko policija na območju protestov sankcionira delno in popolno zakrivanje obraza s ciljem prikrivanja identitete, če oceni, da obstaja tveganje za kršitev javnega reda in miru (kazen: eno leto zapora in 13.000 evrov globe); varnostni organi pa lahko pregledajo tudi osebno prtljago in avtomobile.

Različne skupine "rumenih telovnikov" so preko družbenih omrežij napovedale več protestov v Parizu na različnih lokacijah: napovedani so shodi in pohodi protestnikov med Place du Maréchal Juin, Place des Antilles (Nation) in trgom République.

Slovenskim državljanom svetujemo, da se protestov popolnoma izogibajo ter spremljajo in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Vse, ki bodo ta vikend v Parizu, pa tudi opozarjamo, da lahko pride do sprememb (celo zaprtja) na nekaterih linijah javnega prevoza (metro, RER, bus). Situacijo lahko spremljate na www.ratp.fr/en/infos-trafic.

Hkrati bo v Parizu to soboto med Louvrom in Eifflovim stolpom organiziran tek "Paris Breakfast Run", ki sicer spada v sklop spremljevalnih aktivnosti velikega pariškega maratona, ki bo potekal v nedeljo, 14. aprila. Na tem območju protesti rumenih telovnikov niso predvideni.

Potek prometa po Franciji lahko spremljate preko spletne strani www.bison-fute.gouv.fr/maintenant.html ("manifestation" pomeni protesti; "travaux d'entretien" pomeni delo na cesti in "bouchons" cestni zastoji). Uporabna pa je tudi aplikacija (za pametne telefone), ki jo lahko uporabljajo vozniki pri vožnji - WAZE.