Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
10.04.2019  

Odprtje razstave "Ženske v 1. svetovni vojni" na UNESCO v Parizu

9. aprila 2019 je na sedežu UNESCO v Parizu potekalo svečano odprtje razstave "Ženske v 1. svetovni vojni", ki jo je ob 100-letnici konca vojne pripravil Forum slovanskih kultur (FSK) v sorganizaciji slovenskega veleposlaništva v Parizu, ki je hkrati tudi Stalna delegacija Republike Slovenije pri UNESCO. Državni arhivi osmih držav članic FSK – Belorusija, Bolgarija, Hrvaška, Črna Gora, Ruska federacija, Severna Makedonija, Slovenija in Srbija - so prispevali gradivo o vlogi žensk med prvo svetovno vojno. 

Vloga žensk med 1. svetovno vojno je predstavljena po tematskih sklopih: prostovoljke na fronti, begunstvo, delo v tovarnah in na polju, družina, dobrodelnost in osebne zgodbe. V odsotnosti moških so se na ramena ženske populacije zvrnila vsa bremena, ki so bila prej deljena, kar je po vojni na široko odprlo pot emancipaciji.

Na slavnostnem odprtju je zbrano občinstvo pozdravil slovenski veleposlanik Andrej Slapničar, ki je poudaril delež ženski pri vojnem naporu na vseh življenjskih področjih, zaradi česar jim je uspelo premagati strah in negotovost ter se pognati v boj za enakost. V imenu UNESCO je nastopila direktorica za enakost spolov Sanye Gulser Corat, ki je pohvalila neverjetno trdoživost žensk v vojni ujmi, v imenu Slovanskega Foruma pa direktorica Andreja Rihter, ki je poudarila, da se je ravno po zaslugi te razstave vzbudilo zanimanje za večje in bolj poglobljene raziskave o tem zgodovinskem obdobju iz do zdaj prezrtega ženskega vidika, tako kot trdi tudi podnaslov: 1. svetovna vojna v očeh ženske.

Slovanske države so tako odprle polje raziskav na tem področju, ki doslej ni bilo deležno večje pozornosti. Prireditev je na sedež Unesca privabila številne udeležnce, ob robu odprtja pa je FSK organiziral še sejo predstavnikov arhivov, da se dogovorijo o nadaljnjem sodelovanju. Razstava, ki se bo na UNESCO končala 15. aprila, bo šla na pot, gostovala bo v vseh osmih sodelujočih državah, ob njej pa se bodo dogajala razna znanstvena srečanja in predavanja.