Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
05.04.2019  

Opozorilo - protesti v Franciji v soboto, 6. aprila 2019 

Protestniki "rumeni telovniki" so za 6. aprila 2019 - že 21. soboto zapored - sklicali proteste po vsej Franciji. Preko družbenih omrežij so napovedali shode po nekaterih večjih mestih (Pariz, Rouen, Toulouse, Lyon, Dijon, Bort-les-Orgues, Lille, Strasbourg, Bordeaux, Montpellier).

Zaradi povečanega nasilja v preteklih sobotah, je policija na določenih krajih v Parizu in drugih mestih shode prepovedala. V Parizu so prepovedani na širšem območju Elizejskih poljan in ob Slavoloku zmage oziroma Place de l'Etoile, na območju okrog Predsedniške palače in Nacionalne skupščine. Policija bo izvajala poostrene varnostne ukrepe in preverjanje identitete po celotnem mestu.

Različne skupine "rumenih telovnikov" so preko družbenih omrežij napovedale več protestov v Parizu na različnih lokacijah: shod na trgu République in nato pohod protestnikov preko Boulevard de Clichy do La Défense; shod na Montparnassu in nato pohod preko Place de la Bastille do la Vilette, shod na trgu République v popoldanskih in večernih urah, shod na Denfert-Rochereau.

Slovenskim državljanom svetujemo, da se protestov popolnoma izogibajo ter spremljajo in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Vse, ki bodo ta vikend v Parizu, pa tudi opozarjamo, da lahko pride do sprememb (celo zaprtja) na nekaterih linijah javnega prevoza (metro, RER, bus). Situacijo lahko spremljate na www.ratp.fr/en/infos-trafic.

Potek prometa po Franciji lahko spremljate preko spletne strani www.bison-fute.gouv.fr/maintenant.html ("manifestation" pomeni protesti; "travaux d'entretien" pomeni delo na cesti in "bouchons" cestni zastoji). Uporabna pa je tudi aplikacija (za pametne telefone), ki jo lahko uporabljajo vozniki pri vožnji - WAZE.