Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
29.03.2019  

Opozorilo - protesti v Franciji v soboto, 30. marca 2019 

Protestniki "rumeni telovniki" so za 30. marca 2019 - že dvajseto soboto zapored - sklicali proteste po vsej Franciji. Preko družbenih omrežij so napovedali shode po nekaterih večjih mestih (Pariz, Bordeaux, Avignon, Toulouse, Rouen, Nica).

Tako kot pred tednom dni je zaradi povečanega nasilja v preteklih sobotah, policija na določenih krajih v Parizu in drugih mestih shode prepovedala. V Parizu so shodi prepovedani na širšem območju Elizejskih poljan in ob Slavoloku zmage oziroma Place de l'Etoile, na območju okrog Predsedniške palače in Nacionalne skupščine. Na Elizejskih poljanah je v soboto od 6. ure naprej prepovedan tudi promet za motorna vozila. Policija bo izvajala poostrene varnostne ukrepe in preverjanje identitete po celotnem mestu.

Različne skupine "rumenih telovnikov" so preko družbenih omrežij napovedale več protestov v Parizu na različnih lokacijah: shod na trgu Bastille, na trgu République in na Montmartru, pohod od Gare de l'Est proti trgu Trocadéro in pohod od Châtelet do trga Trocadéro.

Slovenskim državljanom svetujemo, da se protestov popolnoma izogibajo ter spremljajo in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Vse, ki bodo ta vikend v Parizu, pa tudi opozarjamo, da lahko pride do sprememb (celo zaprtja) na nekaterih linijah javnega prevoza (metro, RER, bus). Situacijo lahko spremljate na www.ratp.fr/en/infos-trafic.

Potek prometa po Franciji lahko spremljate preko spletne strani www.bison-fute.gouv.fr/maintenant.html ("manifestation" pomeni protesti; "travaux d'entretien" pomeni delo na cesti in "bouchons" cestni zastoji). Uporabna pa je tudi aplikacija (za pametne telefone), ki jo lahko uporabljajo vozniki pri vožnji - WAZE.