Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
22.03.2019  

Opozorilo - protesti v Franciji v soboto, 23. marca 2019 

Protestniki "rumeni telovniki" so za 23. marca 2019 - že devetnajsto soboto zapored - sklicali proteste po vsej Franciji. Preko družbenih omrežij so napovedali shode po nekaterih večjih mestih.

Zaradi povečanega nasilja prejšnjo soboto, je policija na določenih krajih v Parizu in drugih mestih shode prepovedala. V Parizu so shodi prepovedani na širšem območju Elizejskih poljan, Concorde, ob Slavoloku zmage oziroma Place de l'Etoile, na območju okrog Predsedniške palače in Nacionalne skupščine; v Bordeauxu so shodi prepovedani na trgu Pey-Berland, v Toulousu pa na trgu Capitole.

Policija bo izvajala poostrene varnostne ukrepe in preverjanje identitete po celotnem mestu.

Različne skupine "rumenih telovnikov" so preko družbenih omrežij napovedale več protestov v Parizu na različnih lokacijah. Skupina, ki je pozvala k mirnim protestom, bo shod začela na Denfert-Rochereau (14. okrožje) v smeri Montmartra oz. turistično priljubljeni cerkvi Sacré-Cœur (18. okrožje). 

Shodi so napovedani tudi v Nici, Montpellierju, Bordeauxu, Toulousu in Metzu.

Slovenskim državljanom svetujemo, da se protestov popolnoma izogibajo ter spremljajo in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Vse, ki bodo ta vikend v Parizu, pa tudi opozarjamo, da lahko pride do sprememb (celo zaprtja) na nekaterih linijah javnega prevoza (metro, RER, bus). Situacijo lahko spremljate na www.ratp.fr/en/infos-trafic.

Potek prometa po Franciji lahko spremljate preko spletne strani www.bison-fute.gouv.fr/maintenant.html ("manifestation" pomeni protesti; "travaux d'entretien" pomeni delo na cesti in "bouchons" cestni zastoji). Uporabna pa je tudi aplikacija (za pametne telefone), ki jo lahko uporabljajo vozniki pri vožnji - WAZE.