Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
07.06.2021  

Francija z 9. junijem sprostila vstopne pogoje

Posodobljeno 24. junija 2021

Francoska vlada je z 9. junijem 2021 sprostila pogoje za vstop v Francijo in glede na epidemiološke podatke z 2. junija vzpostavila seznam rdečih, oranžnih in zelenih držav. Celovite informacije so dostopne na spletni strani francoskega notranjega ministrstva (tudi v angleščini), v nadaljevanju pa podajamo ključne pogoje.

Za vstop na Korziko so predvideni dodatni vstopni pogoji (glej spodaj).

Zeleni seznam

Na seznamu "zelenih držav" so države, kjer ni aktivnega kroženja virusa in zaskrbljujočih različic virusa. Te države so : države EU in schengenskega območja, Avstralija, Kanada, Južna Koreja, Izrael, Japonska, Libanon, Nova Zelandija, Singapur, ZDA.

Vstop v Francijo iz teh držav je možen s PCR ali hitrim antigenskim testom, ki ni starejši od 72 ur. Prav tako se prizna dokazilo o cepljenju, s katerim oseba dokazuje, da je preteklo od prejema:

 • drugega odmerka cepiva Pfizer, Moderna ali AstraZeneca najmanj 14 dni,
 • odmerka cepiva Johnson in Johnson/Janssen najmanj 28 dni.

Brez testa bodo lahko vstopili tudi prebolevniki, in sicer 14 dni od odmerka enega izmed zgoraj naštetih cepiv (za prebolevnike zadostuje le en odmerek cepiva).

Francija priznava samo cepiva, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila (EMA): Pfizer, Moderna, AstraZeneca in Johnson & Johnson.

Od 1. julija naprej bo ob vstopu v Francijo priznano tudi evropsko zdravstveno potrdilo, ki bo lahko vsebovalo rezultate testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2 ali dokazilo o cepljenju ali o prebolelosti bolezni Covid-19 v zadnjih šestih mesecih.


Rdeči seznam

Na seznamu "rdečih držav" so države, v katerih je zabeleženo aktivno kroženja virusa in zaskrbljujočih različic: Južna Afrika, Argentina, Bahrajn, Bangladeš, Bolivija, Brazilija, Čile, Kolumbija, Kostarika, Indija, Nepal, Pakistan, Šrilanka, Surinam, Turčija, Urugvaj. Potniki iz teh držav bodo lahko v Francijo potovali le, če bodo lahko dokazali nujni razlog*, med katerimi je tudi tranzit čez Francijo, in sicer do 24 ur v mednarodnem letališkem območju.

Poleg tega bodo morali izpolniti vstopne pogoje:

 • predložiti dokazilo cepljenju glede na zgoraj omenjene pogoje) ali
 • predložiti negativni rezultat PCR ali antigenskega hitrega testa na Covid-19, ki ne bo starejši od 48 ur, in
 • sprejeti zavezo, da bodo ob prihodu v Francijo ponovno testirani s hitrim antigenskim testom in
 • ob vstopu v Francijo sprejeti zavezo za 7-dnevno samoizolacijo (velja za cepljene osebe) oziroma sprejeti pogoj za prestajanje 10-dnevne odrejene karantene na podlagi odločbe (velja za necepljene osebe) - slednje ne velja za potnike v tranzitu, ki je lahko največ 24 ur v mednarodnem letališkem območju, razen v primeru pozitivnega rezultata hitrega anitgenskega testa, opravljenega ob vstopu v Francijo).

Ob vkrcanju na javni prevoz morajo potniki predložiti še

- posebno potrdilo o razlogu vstopa v Francijo (na voljo tudi v angleščini) in

- izjavo na čast, da v zadnjih 48 urah niso imeli znakov okužbe s Covid-19, da niso bili v tveganem stiku, da se bodo samoizolirali in da sprejemajo možnost testiranja ob priodu v Francijo (izjava v francoščini in v angleščini)


Oranžni seznam

Za vse ostale države, ki niso ne na zelenem ne na rdečem seznamu, se šteje, da so na oranžnem seznamu: aktivno kroženje virusa, vendar pod nadzorom, in brez zaskrbljujočih različic. Potniki iz teh držav, ki niso cepljeni, bodo lahko v Francijo vstopili le, če bodo lahko dokazali nujni razlog*, med katerimi je sicer tudi tranzit za državljane in rezidente držav EU ter njihove družinske člane, če preko Francije potujejo v domačo državo (brez časovne omejitve tranzita), ter vsak tranzit do 24 ur v mednarodnem letališkem območju. Za potnike, ki so bili že cepljeni z enim od štirih priznanih cepiv in je od tega preteklo ustrezno obdobje (14 dni za Pfeizer/Moderna/AstraZeneca in 28 dni od Janssen), ne potrebujejo nujnega razloga za vstop v Francijo.   

Potniki, ki so že bili cepljeni, bodo morali ob vstopu predložiti:

 • dokazilo cepljenju glede na zgoraj omenjene pogoje in
 • negativni rezultat testa PCR na Covid-19, ki ne bo starejši od 72 ur, ali antigenskega hitrega testa, ki ne bo starejši od 48 ur in
 • izjavo na čast, da v zadnjih 48 urah niso imeli znakov okužbe s Covid-19, da niso bili v tveganem stiku, da se bodo samoizolirali in da sprejemajo možnost testiranja ob prihodu v Francijo (izjava v francoščini in v angleščini)

Potniki, ki niso cepljeni, bodo morali ob vstopu

 • predložiti negativni rezultat testa PCR na Covid-19, ki ne bo starejši od 72 ur, ali antigenskega hitrega testa, ki ne bo starejši od 48 ur in
 • sprejeti možnost, da bodo ob prihodu v Francijo ponovno testiran s hitrim antigenskim testom
 • ob vstopu v Francijo sprejeti 7-dnevno samoizolacijo in po izteku tega obdobja opraviti test PCR (slednje ne velja za potnike v tranzitu, razen v primeru pozitivnega rezultata morebitnega hitrega anitgenskega testa, opravljenega ob vstopu v Francijo).
 • predložiti izjavo na čast, da v zadnjih 48 urah niso imeli znakov okužbe s Covid-19, da niso bili v tveganem stiku, da se bodo samoizolirali in da sprejemajo možnost testiranja (izjava v francoščini in v angleščini)

 

Dodatni vstopni pogoji za Korziko

V veljavi so enaki vstopni pogoji, z naslednjo razliko :

 • hitri antigenski test ne sme biti starejši od 48 ur (in ne 72),
 • potrebna je izjava na čast, da potnik v zadnjih dveh tednih ni imel znakov okužbe ter da je naredil test oziroma opravil popolno cepljenje. Izjava je na voljo le v francoskem jeziku, izpolniti in podpisati pa jo morajo vsi vsi potniki, starejši od 11 let.