Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
15.04.2021  

Spremembe pri izjemah za vstop v Slovenijo

Vlada Republike Slovenije je izdala nov odlok glede prehajanja meje, ki bo začel veljati 16. aprila in bo veljaven do vključno 25. aprila 2021.

Upoštevata se dve novi cepivi

Za prehod meje brez napotitve v karanteno na domu se poleg cepiv proizvajalca COMIRNATY Biontech/Pfizer, COVID-19 Vaccine Moderna in COVID-19 Vaccine AstraZeneca dodajo tudi cepiva proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology Sputnik V in cepiva Johnson&Johnson COVID-19 Vaccine Janssen. Pri novih dveh cepivih velja, da se upošteva dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim oseba dokazuje, da je od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology Sputnik V ali cepiva Johnson&Johnson COVID-19 Vaccine Janssen preteklo najmanj 21 dni.

 

Spremembe pri izjemah za vstop v državo brez napotitve v karanteno in brez negativnega testa

Pri vstopu v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu in brez negativnega rezultata testa so naslednje spremembe:

  • tranzit čez ozemlje Republike Slovenije se iz dosedanjih 6 ur podaljša na 12 ur,
  • ni več starostne omejitve za dnevne šolarje (do sedaj je ta izjema veljala za dnevne šolarje do 15. leta starosti),
  • dodane so osebe, ki prevažajo dnevne šolarje in se čez mejo vrnejo takoj po opravljenem prevozu (do sedaj so potrebovali sedemdnevni negativni test),
  • med nujne razloge so dodani poslovni razlogi.

 

Spremembe pri izjemah za vstop v državo brez napotitve v karanteno in s sedemdnevnim negativnim PCR ali HAG testom

Pri vstopu v Republiko Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu in s sedemdnevnim negativnim rezultatom PCR ali HAG testa so naslednje spremembe:

  • Briše se izjema glede varstva in pomoči osebam, starševske skrbi in stikov z otroki ter vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, saj se za te kategorije osebe zahteva tridnevni negativni test.
  • Dodana je izjema za osebe, ki mejo prehajajo iz družinskih razlogov zaradi izvajanja starševske skrbi in stikov z otrokom ali zaradi vzdrževanja stikov z zakoncem, zunajzakonskim partnerjem, partnerjem iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze, in se čez mejo vračajo v 72 urah po prehodu meje.

Ta izjema velja tudi za ožje družinske člane in ostale osebe, ki imajo na istem naslovu prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče, kadar potujejo skupaj.

Nova izjema za vstop v državo brez napotitve v karanteno in s tridnevnim negativnim PCR ali HAG testom

Vstop v Slovenijo se brez napotitve v karanteno na domu dovoli tudi državljanu države članice EU ali schengenskega območja, ki prihaja iz druge članice EU ali schengenskega območja, kjer je opravljal varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članov, vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi, in se čez mejo vrača v 48 urah po prehodu meje, če predloži negativni rezultat PCR ali HAG test na Covid-19, ki ni starejši od 72 ur od dneva odvzema brisa.

Na rdečem seznamu Vlade RS so od 16. 4. 2021 najprej vse administrativne enote Francije - torej celinska FR in vsa čezmorska ozemlja.