Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
25.02.2019  

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec na obisku v Franciji

Pariz, 22. in 23. februarja 2019 – Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je na povabilo francoskega ministra za kmetijstvo in prehrano Didiera Guillauma udeležila mednarodnega ministrskega foruma na temo »Kmetijstvo – kakšne priložnosti nudi mladim na podeželju«. V svojem nastopu je poudarila, da je "razprava o mladih na podeželju razprava o naši prihodnosti, prihodnosti kmetijstva, prehranske varnosti in okoljske trajnosti ter da se razprava o mladih na podeželju dotika verjetno enega največjih izzivov današnjega časa".

Ob robu konference se je ministrica sestala s francoskim kmetijskim ministrom Didiera Guillaum, s katerim sta se zavzela za bolj učinkovit pristop k preglednejšemu označevanju živil glede porekla in izvora živil, tako na evropski kot nacionalni ravni. Pogovarjala sta se tudi o pripravah na reformirano skupno kmetijsko politiko v naslednjem obdobju. Ministrica je francoskega kolega povabila na mednarodno konferenco ob robu letošnjega sejma Agra v Gornji Radgoni, ob tem pa ga je seznanila še s pobudo oz. vabilom za sodelovanje Francije na tem najpomembnejšem kmetijskem dogodku v Sloveniji leta 2021.

Ministrica se je srečala tudi z novim generalnim direktorjem Mednarodne organizacije za trto in vino (OIV) Paum Roco in mu predstavila značilnosti slovenskega vinogradništva. V pogovoru sta začrtala smernice za nadaljnje sodelovanje, med drugim za še večjo vključenost slovenskih strokovnjakov v delovnih telesih OIV.

Na 56. mednarodnem sejmu kmetijstva SIA, ki ga je slovesno odprl francoski predsednik Emmanuel Macron, se je srečala z vodstvom največjega evropskega raziskovalnega inštituta INRA in z vodstvom Federacije tehničnih inštitutov ACTA. V okviru srečanja z francoskimi institucijami je bila na sejmu organizirana predstavitev Agencije Bio, Federacije zadrug COOP de France in francoske razvojne agencije AFD.