Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
09.02.2019  

Opozorilo - protesti v Franciji v soboto, 9. februarja 2019

Protestniki "rumeni telovniki" so za 9. februarja 2019 - že trinajsto soboto zapored - sklicali proteste po vsej Franciji. Preko družbenih omrežij so napovedali shode po nekaterih večjih mestih (Pariz, Bordeaux, Strasbourg, Toulouse, Lyon itd).

V Parizu je napovedan pohod protestnikov od 10.30 do 17. ure, in sicer od Elizejskih poljan mimo državnih inštitucij (zunanje ministrstvo, Nacionalna skupščina, Senat) Montparnassa, les Invalides, Marsovih poljan pod Eifflovim stolpom do Place Joffre. Med 14. In 22. uro je napovedan shod protestnikov na Place de la République.

Ker je prejšnje sobote med protesti prišlo tudi do nasilja in poškodovanja premoženja, je policija izvajala poostrene varnostne ukrepe in preverjanje identitete po celotnem mestu.

Slovenskim državljanom svetujemo, da se protestov popolnoma izogibajo in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Vse, ki bodo ta vikend v Parizu, pa tudi opozarjamo, da lahko pride do sprememb (celo zaprtja) na nekaterih linijah javnega prevoza (metro, RER, bus). Situacijo lahko spremljate na www.ratp.fr/en/infos-trafic.

Potek prometa po Franciji lahko spremljate preko spletne strani www.bison-fute.gouv.fr/maintenant.html ("manifestation" pomeni protesti; "travaux d'entretien" pomeni delo na cesti in "bouchons" cestni zastoji). Uporabna pa je tudi aplikacija (za pametne telefone), ki jo lahko uporabljajo vozniki pri vožnji - WAZE.