Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
07.12.2018  

Opozorilo - protesti rumenih telovnikov v Franciji v soboto, 8. 12.

V Franciji še vedno potekajo protesti "rumenih jopičev", zaradi česar občasno prihaja do zapor cest in posledično podaljšanja običajnega časa prevoza. V Parizu in nekaterih večjih francoskih mestih pa so se protesti ponekod sprevrgli tudi v nasilje. 

Protestniki so za soboto, 8. 12. 2018, ponovno sklicali proteste po vsej Franciji, zato svetujemo izredno previdnost na francoskih cestah in v večjih mestih, kjer so se protesti prejšnjo soboto ponekod sprevrgli tudi v nasilje. Francoska policija je zato za to soboto napovedala poostrene varnostne ukrepe. Slovenskim državljanom svetujemo, da se protestov popolnoma izogibajo in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov. 

Vse, ki bodo ta vikend v Parizu, pa tudi opozarjamo, da lahko pride do sprememb (celo zaprtja) na nekaterih linijah javnega prevoza (metro, RER, bus). Situacijo lahko spremljate na https://www.ratp.fr/en/infos-trafic. Prav tako bodo v središču mesta (Elizejske poljane in okolica) zaprte trgovine (Galéries Lafayette, magasin Printemps...) in turistične znamenitosti (Eifflov stolp bo zaprt za obiskovalce celo soboto), muzeji (Louvre, musée d'Orsay...).

Dodatno za (pre)voznike

Zaradi protestov prihaja do večurnih cestnih zastojev, predvsem na južnem delu Francije. Potek prometa lahko spremljate preko spletne strani http://www.bison-fute.gouv.fr/maintenant.html ("manifestation" pomeni protesti; "travaux d'entretien" pomeni delo na cesti in"bouchons" cestni zamaški). Uporabna pa je tudi aplikacija (za pametne telefone), ki jo lahko uporabljajo vozniki pri vožnji - WAZE.

Poleg tega na številnih francoskih bencinskih črpalkah primanjkuje goriva, informacije so dostopne na spletni strani http://mon-essence.fr/blog/2018/12/03/integration-de-notre-carte-penurie-votre-page-web/), ki jo sproti ažurirajo uporabniki. V iskalno pasico vnesete ime kraja, kjer ste oziroma kamor želite potovati in prikazale se bodo informacije glede bencinskih črpalk v okolici tega mesta. Nekatere črpalke so popolnoma brez goriva