Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
09.11.2018  

Predsednik Reublike Slovenije Borut Pahor se bo v Parizu udeležil obeležitve 100. obletnice konca 1. svetovne vojne in Pariškega foruma o miru

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo 10. in 11. novembra 2018 na povabilo francoskega predsednika  Emmanuela Macrona udeležil slovesnosti, ki jih Francoska republika prireja v Parizu ob 100. obletnici konca 1. svetovne vojne.

Srečanje svetovnih voditeljev je osrednji svetovni dogodek ob tem dnevu spomina in je namenjeno obeležitvi konca vojne in potrditvi skupne zavezanosti ohranjanju miru. Dogodka se bo udeležilo okrog 65 predsednikov držav in vlad ter predsednikov 12 mednarodnih organizacij. Skupno v Parizu pričakujejo več kot 120 visokih predstavnikov.

Na predvečer svetovne slovesnosti bo predsednik Pahor v okviru dogodka "VTIS Francija: slovensko znanje v svetu” sprejel Slovenke in Slovence, ki živijo in delajo v Franciji, ter se udeležil svečanega sprejema za voditelje v znamenitem pariškem muzeju Musée d'Orsay.

V nedeljo, 11. novembra, bo potekala vsakoletna spominska slovesnost ob Slavoloku zmage, ki bo letos še posebej slovesna. Pripravljena bo natanko sto let po podpisu premirja med zavezniškimi silami in Nemčijo (11. novembra 1918), ki je končalo spopade 1. svetovne vojne na zahodni fronti. Na komemoraciji se bodo poklonili milijonom žrtev tega svetovnega spopada, zato je francoski predsednik Macron v Pariz povabil vse voditelje držav, katerih sile so se v Evropi borile med letoma 1914 in 1918, držav, ki so napotile vojake v spopade v Evropi, in držav, ki so prispevale številne delavce v pomoč in podporo.

V želji po skupnem razmisleku o ureditvi sedanjega sveta in krepitvi učinkovitega multilateralizma Francoska republika organizira tudi multilateralni dogodek, t. i. Pariški forum o miru, za katerega si prizadevajo, da bi se v prihodnje odvijal vsako leto. Namen soustanoviteljev je, da forum v bodoče postane stalnica in združi vse akterje globalnega upravljanja, mednarodne organizacije in akterje v civilni družbi z namenom izmenjave stališč in iskanja rešitev za skupne izzive.

Predsednik Pahor bo aktivno sodeloval na forumu, ki bo tokrat posvečen razpravam o ciljih in rešitvah svetovne ureditve. Forum bo z nagovorom slavnostno odprl francoski predsednik Emmanuel Macron, sledila pa mu bosta nagovora nemške kanclerke Angele Merkel in generalnega sekretarja OZN Antónia Gutteresa.

Sodelujoči voditelji držav in vlad so bili ob tem povabljeni, da Knjižnici miru (Bibliothèque de la Paix) podarijo knjigo, ki po njihovem mnenju predstavlja sporočilo miru. Predsednik Pahor bo knjižnici podaril roman z naslovom To noč sem jo videl pisatelja Draga Jančarja v slovenskem, francoskem in angleškem jeziku.

 ________

Roman To noč sem jo videl je prejel več nagrad, med drugim je bil leta 2014 v Franciji razglašen za najboljšo knjigo tujega avtorja. Pretresljiva zgodba temelji na resničnih dogodkih in pripoveduje o vojni, ki nikoli zares ne rešuje problemov, marveč med vsakdanjimi ljudmi ustvarja nove in še strahovitejše, ki jih doživljamo še danes. To noč sem jo videl je zgodba o praznini in ljudeh, ki jim je vojna vzela življenje - v simbolnem ali v dejanskem pomenu.

Knjiga To noč sem jo videl v slovenskem izvirniku ter angleškem in francoskem prevodu v Knjižnico miru prinaša slovenski poziv in željo po miru, ki izhaja iz intimnega doživljanja vojne in povojnega časa med slovenskim prebivalstvom.
________