Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
15.02.2019  

Opozorilo - protesti v Franciji v soboto in nedeljo, 16. in 17. februarja 2019

Protestniki "rumeni telovniki" so za 16. februarja 2019 - že štirinajsto soboto zapored - sklicali proteste po vsej Franciji. Preko družbenih omrežij so napovedali shode po nekaterih večjih mestih (Pariz, Bordeaux, Strasbourg, Lyon, Lille, Nica itd).

V Parizu je uradno prijavljenih več protestov, ki se bodo odvijali na različnih lokacijah:

  • med 9. in 18. uro na Place du Maréchal Juin v 17. okrožju Pariza
  • ob 10.30 shod na Elizejskih poljanah in nato pohod do Invalides
  • med 12. in 14. uro pohod protestnikov od Place de la République do Bastille
  • med 12. in 17. uro pohod protestnikov od Bastille do Invalides
  • med 14. in 22. uro shod na Place de la République
  • med 19. in 22. uro shod na Place de la Bataille de Stalingrad.

Preko družbenih omrežij so protestniki napovedali tudi protest v nedeljo, 17. februarja. Začel naj bi se ob 11. uri pod Slavolokom zmage, od koder se bodi nato odpravili do Marsovih poljan pod Eifflovim stolpom. Ker je prejšnje sobote med protesti prišlo tudi do nasilja in poškodovanja premoženja, je policija izvajala poostrene varnostne ukrepe in preverjanje identitete po celotnem mestu.

Slovenskim državljanom svetujemo, da se protestov popolnoma izogibajo in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Vse, ki bodo ta vikend v Parizu, pa tudi opozarjamo, da lahko pride do sprememb (celo zaprtja) na nekaterih linijah javnega prevoza (metro, RER, bus). Situacijo lahko spremljate na www.ratp.fr/en/infos-trafic.

Potek prometa po Franciji lahko spremljate preko spletne strani www.bison-fute.gouv.fr/maintenant.html ("manifestation" pomeni protesti; "travaux d'entretien" pomeni delo na cesti in "bouchons" cestni zastoji). Uporabna pa je tudi aplikacija (za pametne telefone), ki jo lahko uporabljajo vozniki pri vožnji - WAZE.