Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
21.01.2019  

Veleposlaništvo Slovenije sodelovalo na nacionalnem ocenjevanju francoskega medu

20. januar 2019 - Ob prepoznavanju Slovenije kot pobudnice razglasitve 20. maja kot Svetovnega dneva čebel je bilo slovensko veleposlaništvo v Parizu kot častni gost povabljeno k sodelovanju na tekmovanju medu Francije Concours des Miels de France 2018.

Ocenjevanje, ki je potekalo 17. januarja 2019, sta organizirala francoska nacionalna čebelarska zveza UNAF in francoska tehnično-ekonomska in znanstvena čebelarska komisija CNTESA. Na letošnjem nacionalnem ocenjevanju je tekmovalo kar 207 francoskih medov v 21 kategorijah. 26 medov je dobilo zlato medaljo, 24 srebrno in 6 bronasto. 

Pri izboru najboljšega medu je sodelovalo preko 150 strokovnih ocenjevalcev, med njimi  tudi Jean Pierre Cassagne, vodja Club international des Toques Blanches, Bruno Bonnelles, Maitre Cuisiniers de France, Philippe Salomon, profesor za slaščičarstvo prestižne pariške šole Ferrandi ter Pascal Molines, svetovni šampion v slaščičarstvu. Žiriji je predsedoval Francois Pasteau iz l'Epi Dupin.
Kot častne članice žirije so na ocenjevanju medu sodelovale soproga veleposlanika Nataša Slapničar in iz veleposlaništva Simona Vučak, Anja Marija Arko in Jana Bajec Povše.

Glavni namen ocenjevanja in izbora najboljših medov Francije je promovirati raznolikost in pestrost proizvodnje medu po francoskih regijah kot tudi njihovo kvaliteto. Francoska nacionalna čebelarska zveza UNAF je tudi sicer v Franciji eden glavnih akterjev pri izvajanju aktivnosti v smeri zaščite čebel, med drugim je znana z organizacijo nacionalnih dnevov promocije čebelarstva "API days" vsako leto v juniju,  pobudnica uvedbe mednarodne oznake "BEE FRIENDLY" za produkte, ki so prijazni do opraševalcev kot tudi pobudnica  nacionalne oznake "APIcité", ki jo pridobijo mesta, ki delujejo v prid čebelam in drugim opraševalcem.

Vabilo slovenskemu veleposlaništvu za sodelovanje na ocenjevanju je tako predvsem izraz spoštovanja francoske čebelarske sfere do Slovenije kot države pobudnice razglasitve svetovnega dneva čebel in države, kjer ima čebelarstvo dolgoletno tradicijo.