Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
25.01.2019  

Opozorilo - protesti v Franciji v soboto in nedeljo, 26. in 27. 1. 2019

Protestniki "rumeni telovniki" so za 26. januarja 2019 - že enajsto soboto zapored - sklicali proteste po vsej Franciji, preko družbenih omrežij pa za večja mesta napovedujejo tudi t. i. "rumeno noč", ko naj bi se protesti nadaljevali še v noči iz sobote na nedeljo.

Protestniki so preko družbenih omrežij napovedali več shodov in pohodov po Parizu, med drugim tudi "rumeno noč", ki naj bi se začela v soboto na Place de la République, zaključila pa v nedeljo zjutraj na Elizejskih poljanah. Uradno napovedanih je sicer 5 shodov oziroma pohodov "rumenih telovnikov" čez dan, na različnih lokacijah po mestu. Ker je prejšnje sobote med protesti prišlo tudi do nasilja in poškodovanja premoženja, je policija izvajala poostrene varnostne ukrepe in preverjanje identitete po celotnem mestu, še posebej na širšem območju Elizejskih poljan in francoskih državnih institucij.

V nedeljo, 27. januarja, naj bi v Parizu potekal shod t. i. "rdečih rut", ki protestirajo proti ekstremizmu in nasilju.

Slovenskim državljanom svetujemo, da se kakršnihkoli protestov popolnoma izogibajo in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Vse, ki bodo ta vikend v Parizu, pa tudi opozarjamo, da lahko pride do sprememb (celo zaprtja) na nekaterih linijah javnega prevoza (metro, RER, bus). Situacijo lahko spremljate na https://www.ratp.fr/en/infos-trafic.

Po celotni Franciji, še posebej v večjih mestih, se pričakuje nedovoljene shode, napovedane pa so tudi zapore na cestah in oviran promet na avtocestah, krožiščih in na mejnih prehodih.
Potek prometa lahko spremljate preko spletne strani http://www.bison-fute.gouv.fr/maintenant.html ("manifestation" pomeni protesti; "travaux d'entretien" pomeni delo na cesti in "bouchons" cestni zastoji). Uporabna pa je tudi aplikacija (za pametne telefone), ki jo lahko uporabljajo vozniki pri vožnji - WAZE.