Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
14.12.2018  

Opozorilo - protesti rumenih telovnikov v Franciji v soboto, 15. 12.

Protestniki so za soboto, 15. 12. 2018, ponovno sklicali proteste po vsej Franciji (razen v Strasbourgu, kjer je iz varnostnih razlogov še vedno prepovedano kakršnokoli množično zbiranje), zato svetujemo izredno previdnost na francoskih cestah in v večjih mestih, kjer so se protesti prejšnjo soboto ponekod sprevrgli tudi v nasilje. Pariška prefektura je za to soboto napovedala podobne poostrene varnostne ukrepe, kot jih je izvajala prejšnjo soboto. Slovenskim državljanom svetujemo, da se protestov popolnoma izogibajo in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov. 

Vse, ki bodo ta vikend v Parizu, pa tudi opozarjamo, da lahko pride do sprememb (celo zaprtja) na nekaterih linijah javnega prevoza (metro, RER, bus). Situacijo lahko spremljate na https://www.ratp.fr/en/infos-trafic.

Dodatno za (pre)voznike

Zaradi protestov prihaja do večurnih cestnih zastojev, predvsem na južnem delu Francije. Potek prometa lahko spremljate preko spletne strani http://www.bison-fute.gouv.fr/maintenant.html ("manifestation" pomeni protesti; "travaux d'entretien" pomeni delo na cesti in"bouchons" cestni zamaški). Uporabna pa je tudi aplikacija (za pametne telefone), ki jo lahko uporabljajo vozniki pri vožnji - WAZE.
Poleg tega na številnih francoskih bencinskih črpalkah primanjkuje goriva, informacije so dostopne na spletni strani http://mon-essence.fr/blog/2018/12/03/integration-de-notre-carte-penurie-votre-page-web/), ki jo sproti ažurirajo uporabniki. V iskalno pasico vnesete ime kraja, kjer ste oziroma kamor želite potovati in prikazale se bodo informacije glede bencinskih črpalk v okolici tega mesta. Nekatere črpalke so popolnoma brez goriva